Bu haber kez okundu.

Siirt Aile Hekimleri Derneğinden Basın Açıklaması
banner229

Sağlık Bakanlığı tarafından yeni yayımlanacak olan ve aile hekimlerinin maaşlarını düşürüp, yeni iş yükleriyle mağdur edecek yönetmeliğe tepki amaçlı Siirt Aile Hekimleri Derneği Siirt İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Siirt Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Özgür Aydın tarafından okunan basın açıklamasında; Değerli Halkımız, Kıymetli Aile Hekimlerimiz ve Aile Hekimliği Çalışanlarımız, Saygıdeğer Basın Mensuplarımız,

Bugün burada, aile hekimliği sistemini ve mesleğimizi tehdit eden Taslak Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ilgili sizleri bilgilendirmek için Siirt’teki aile hekimleri olarak karşınızdayız.
Daha önce Bakanlık tarafından çıkartılan Ceza Yönetmeliği ile mücadele ettik, şimdi de Zulüm Yönetmeliği ile karşı karşıyayız.
Bilimsel temellerden uzak, meslek onurumuzu hiçe sayan ve anayasal haklarımızı ihlal eden bu yönetmelik, bizleri belirsizliğe ve güvencesizliğe sürüklerken, performansa dayalı bir kölelik sistemini de beraberinde getirmektedir.

Aile hekimliği hizmetlerinde karşılaştığımız sorunlar, aşı tereddüdünün artması, kanser taramaları ve izlem muayenelerinde hastaların gelmesini sağlamakta çektiğimiz zorluklar ortadayken, negatif performans kriterinlerinin artırılması, biz hekimlerin kontrolü dışındaki durumlarda bile cezalandırılmamıza neden olmaktadır. Hastaya sağlığını tehlikeye attığında hiçbir sorumluluk verilmezken, yine tüm sorumluluk aile hekimleri üzerine yüklenilmektedir.
Hiçbir bilimselliği olmamasına rağmen 6 ayda bir sağlıklı veya hasta olup olmadığına bakmaksızın vatandaşı muayene edeceksin yoksa maaşını alamazsın diye tehdit edilmekteyiz. 

Soruyoruz size hasta olmayan birinin 6 ayda 1 sağlık merkezinde ne işi var? Tam tersi, vatandaş hasta oldu hastaneye gidip muayene oldu ve bize gelmedi yine maaşını alamazsın diye tehdit edilmekteyiz.
Her hekim hastası için en iyi sağlık hizmetini verir zaten memnuniyet budur, hekime karşı memnuniyet puanları sunulması kabul edilemez. Bizi puanlatanları puanlamak için formüllere ihtiyacımız yok, sonuç ortada, bir kez daha sınıfta kaldınız. Hala muayene sayısına dayalı teşvik ödemesinde ısrar edilmesi, koruyucu sağlık hizmetlerinin amacını saptırarak, sağlık hizmetlerini ticari bir sisteme dönüştürmektedir. Performans hedeflerinin belirsizliği, matematik profesörlerinin bile çözmekte zorlanacağı formüllerle dört bilinmeyenli denklemlerle karşı karşıya kalmamız, hekimlerin her sözleşme döneminde neye göre değerlendirileceğini bilmemesi, "Acaba sözleşmem yenilenmeyecek mi?" korkusu yaratmaktadır.
Bakanlığın belirlediği belirsiz kriterler, hukukun temel ilkelerinden olan "belirlilik ilkesine" açıkça aykırıdır. Bu yönetmelik sadece biz hekimlerin haklarını gasp etmekle kalmıyor, sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini de tehdit etmektedir. Bu düzenleme, doğrudan halk sağlığını hedef alan bir silsiledir.

Sağlık Bakanlığı’nın bizlere dayattığı bu zulüm yönetmeliği, iş yükümüzü artırmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlıkta şiddeti de körüklüyor. Her gün artan baskı ve talepler, biz aile hekimlerini çaresiz bırakmakta ve asıl şiddeti Sağlık Bakanlığı’ndan görmemize neden olmaktadır. Mobbing niteliğindeki bu zulüm yönetmeliği, hekimliği adeta matematiksel formüllere indirgemekte, bizi tükenmiş ve çaresiz bir hale getirmektedir. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için 10 haftadır devam eden “Karalar Bağladık” eylemimiz, ne yazık ki karşı karşıya kaldığımız bu yeni baskılarla şiddeti uzakta aramamıza gerek olmadığını, sistemin piyonları olduğumuzu bir kez daha yüzümüze vurmuştur.
Bu eylemlerimizin ve mücadelemizin amacı, yalnızca sağlıkta şiddete dikkat çekmek değil, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı’nın bizlere uyguladığı bu sistematik şiddete karşı da sesimizi yükseltmektir.

Bu mücadeleyi bir kez daha tüm sesimizle haykırarak taçlandırmak için 19 Ekim’de Türkiye’nin dört bir yanından gelecek binlerce aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı ile Ankara’da buluşuyoruz.
Bu büyük miting, onurumuz, anayasal haklarımız ve halkımızın sağlığı için vereceğimiz mücadelerden yalnızca biridir. Kimsenin aile hekimliği sistemine zarar vermesine izin vermeyeceğiz! Tek yürek olup tüm gücümüzle sesimizi duyuracağız.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu çatısı altında 28 bin aile hekimi ve yol arkadaşlarımız olan aile sağlığı çalışanları ile artık yeter diyoruz.

Bu mücadele sadece biz hekimler için değildir, halkımızın sağlığının korumak, 85 milyon vatandaşımıza nitelikli sağlık hizmeti sunmak  içindir. Hiçbir formül, bilimsel hizmetin yerini alamaz!
Tüm meslektaşlarımızı ve halkımızı, 19 Ekim’de Ankara’da yapacağımız Büyük Mitingimize katılmaya davet ediyoruz. Birlikte sesimizi daha güçlü duyuracak, mesleğimizin onuruna ve geleceğine hep birlikte sahip çıkacağız. Saygılarımızla.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.