Bu haber kez okundu.

Özel Asema Hospital'dan Yeni Doğan Bebeklere İşitme ve Tarama Testi
banner229

Özel Asema Hospital'da yeni doğan tüm bebeklere işitme ve tarama testi yapılmaya başlandı.

Özel Asema Hospital'da Yenidoğanlara yapılan işitme testinde geçerli ve güvenilir sonuçlar elde etmek için özel test teknikleri ile yapılıyor.  

İşitme Taraması

Özel Asema Hospital'da yapılan tarama testi olarak adlandırılan Otoakustik Emisyon Testi'nde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verilir ve iç kulak hücrelerinin verdiği cevap  ölçülerek duyup duymadığı anlaşılır. Bu test, bebeğe acı vermez, rahatsız etmez. Çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen test, genelde bebek uyurken yapılır; çünkü bebeğin test sırasında ağlaması ya da sesler çıkarması, işitme yeteneğini kontrol etmeyi zorlaştırır.

Test sırasında anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey kullanılmaz. Bebeğin kulağının dış kısmının içine yumuşak uçlu bir alet konulduktan sonra, buradan kulağa 'klik' sesleri gönderilir. Kulak bu sesi işittiği zaman, kulağın iç kısmı yankı yapar ve test uzmanı, bilgisayar aracılığıyla, bebeğin kulağının sese nasıl karşılık verdiğini inceleyebilir.

Yenidoğan Bebeklerde İşitme Taraması Ne Zaman Yapılmalı?

Yenidoğan bebeklerde işitme taramasının bebek hastanedeyken yapıldığını, herhangi bir nedenle bebek hastaneden test yapılamadan çıkmışsa, ya da bebek hastane dışında doğmuşsa, bebeğin ilk 2 ayını doldurmadan testin uygulanması gerektiğine dikkat çekildi.

İşitme Taramasında Uygulanan Testler

Özel Asema Hospital'da, en yaygın olarak yapılan işitme tarama testinin, bebek uykudayken uygulanan OAE (oto-akustik emisyon) testi olduğunu, “Yenidoğan işitme testi, bebek doğal uykusundayken, dış kulak yoluna yerleştirilen küçük bir probe ile iç kulağa özel bir ses gönderilir ve iç kulaktaki dış saç hücrelerinin sese tepkisi ölçülür. Bu işlem bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür. İşitme objektif olarak değerlendirilir, bebeğin hiçbir katılımı gerekmez. Doğumdan sonra 48 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir”.

Bebekler Dünyaya Geldikten Kısa Bir Süre Sonra Yapılan İşitme Testleri Ne Sıklıkla Tekrarlanmalı?

Bebeğin yenidoğan döneminde işitme sorunu olmadığı saptanmış ise, testin düzenli aralıklarla yinelenmesi gerekmediğini, ancak uygulanan testten sonra bebeğin önemli hastalıklar geçirmesi ya da geç beliren işitme kayıplarına yol açan genetik hastalığı olduğu anlaşılması durumunda bebeğe işitme testinin yeniden uygulanması gerektiğini ifade edildi.

Bebeklerde İşitme Kaybına Yol Açacak Riskler

Bu riskler doğum öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılabilir.

Doğum Öncesine Ait Olan Riskler;

  • Anne ya da babada genetik işitme kaybı hastalığı
  • Akraba evliliği
  • Annenin gebeliği sırasında geçirdiği ciddi rahatsızlıklar ya da kullandığı ilaçlar

Doğum ve Hemen Sonrasındaki Döneme İlişkin Riskler;

  • Düşük doğum ağırlığı
  • Sarılık
  • Yoğun bakım gerekliliği
  • Mekanik havalandırma gerekliliği (özellikle 5 günden daha uzun süreyle gerekmişse)
  • Kulağa zarar veren ilaç kullanımı
  • Erken doğum (prematüre bebek)
  • İşitme kaybı da yaptığı bilinen çoklu hastalıkların varlığı (sendromlar)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.