Bu haber kez okundu.

Op. Dr. Mustafa Nevzat Firidin: Demans, Hidrosefali, Alzheimer ve Parkinson Hakkında Önemli Bilgiler
banner229

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Mustafa Nevzat Firidin, her yürüme bozukluğu ve idrar kaçırma olayının demans veya normal basınçlı hidrosefali olmadığını belirtti.

Dr Firidin, bu durumların ayrıcı tanılarının net olarak yapılması gerektiğini ve tedavinin buna göre planlanması gerektiğini söyledi.

Her yürüme bozukluğu ve idrar kaçırma olayının demans veya normal basınçlı hidrosefali (beyinde sıvı birikmesi) olmadığını belirten Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Mustafa Nevzat Firidin: "Bunların hepsinin içerisinde ayrıcı tanılarının çok net olarak yapılması gerekiyor. Tedavinin de ona göre planlanması gerekiyor" dedi.

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Mustafa Nevzat Firidin:  demans, hidrosefali, alzheimer ve parkinson hakkında önemli bilgiler verdi.

Demansın nörolojiyi ilgilendiren bir olay olduğunu aktaran Op. Dr. Firidin, "Beyin cerrahisini ilgilendiren kısmı ise demans yapan nedenlerden bir tanesinin yüzde 20 bir oranda normal basınçlı hidrosefali tablosu ortaya çıkıyor.
Vakanın serüvenine bakıldığı zaman yüzde 21.9'luk bir oran söz konusu. Beyne genel olarak bakıldığı zaman total vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 2'si, kan akımının yüzde 15'ini ve oksijenin ise yaklaşık olarak yüzde 20'sini kullanıyor. Kuru ağırlığı 1400 gram. Fakat beyin günde 3 kez olmak üzere her seansta 150 cc ve toplam yarım litre kadar su üretimi söz konusudur. Bu sular ventrikül dediğimiz yapıların içerisinde toplanıyor. 3 tane ventriküler yapıdan geçiyor. 

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Mustafa Nevzat Firidin: Beyin içerisinde dolaşan bu su sayesinde 1400 gram olan ağırlık yaklaşık 50 gramlara kadar düşüyor. Eğer bu suyun yapımında artma veya emiliminde bir azalma gibi durum olursa beyinde su toplanma başlanıyor.
Bu tablo özellikle çocuklarda çok daha belirgin oluyor. Fakat yaşlanmaya birlikte beyinde küçülmelerle ventiküler yapılarda genişlemeler ortaya çıkıyor" dedi.

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Mustafa Nevzat Firidin: Çocuklarda su toplamasının yüksek basınca neden olurken erişkinlerde böyle bir durum gözükmediğini dile getiren

Dr. Firidin, "Çünkü beyin yapı olarak daha küçülmüş olduğu için çok belirgin fark edilmiyor. Bu hastalara alzheimer, demans veya Parkinson tanısı konuluyor. 

Bu hastalar demans tedavisi altına alınıyor. Halbuki bu hastanın normal basınçlı hidrosefali olduğu anlaşılsa uygulanacak bir şant ile su, karın içerisine verilebilecek.
Böylece hastalar normal yaşantılarına dönebilirler. Normal basınçlı hidrosefali hastalarında genellikle ilk bulgu yürüme bozukluğu ile ortaya çıkıyor.

Daha sonra demans tablosu ortaya çıkıyor. Diğer alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklardan en önemli ayırıcı tanısı budur.
Nörolojik olarak demansın önce çıkıp yürüme bozukluğu sonra çıkıyorsa biz bunlarda alzheimer ve Parkinson gurubu hastalıkları düşünürüz. Hastalığın ileri safhalarında idrar tutamama gibi şikayetler ortaya çıkıyor. 

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Mustafa Nevzat Firidin: Bunlar yaşlı hastalar olduğu için erkeklerde prostatla ve kadınlarda rahim sarkması gibi nedenlerle bağdaştırılıp ona yönelik işlemler yapılıyor.
Halbuki bu hastalar normal basınçlı hidrosefalidir. Tedavi yaklaşımları da normal basınçlı hidrosefaliye göre yapılırsa tedaviden fayda görürler. Her yürüme bozukluğu, idrar kaçırma ve demans, normal basınçlı hidrosefali veya demans gurubu değildir.
Bunların hepsinin içerisinde ayrıcı tanılarının çok net olarak yapılması gerekiyor. Tedavinin de ona göre planlanması gerekiyor" diye konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.