Özel Siirt Asema Hospital’a Şırnak ilinden karın ağrısı şikayetiyle gelen bir hastanın karnından 25-25 santimlik miyom (iyi huylu ur) çıktı.
Özel Siirt Asema Hospital’a karın ağrısı şikayetiyle Şırnak ilinden gelen (32) yaşındaki kadının rahatsızlığının ne olduğuna dair tespit çalışması yapıldı.
Filmi çekilen ve ultrason yapılan kadının rahatsızlığının rahmindeki miyomdan kaynaklandığı anlaşıldı.
İlk yapılan ölçümlerde yaklaşık 25*25 Cm’lik 3 Kg’lık olarak görülen miyomun alınması için ameliyathane hazır hale getirildi.
Özel Siirt Asema Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsmet Güler ve ekibinin yaklaşık 1 saatlik çabaları sonucunda, kadının rahminde bulunan, 25*25 santim boyunda ve 3 kilo ağırlığındaki miyom çıkarıldı.
Operasyonun ardından bir açıklama yapan Özel Siirt Asema Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsmet Güler, hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu ve gözlem altına alındıktan sonra, bir gün sonra taburcu edildiğini söyledi.
Miyomlarla ilgili olarak da bazı uyarılarda bulanan Özel Siirt Asema Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsmet Güler, “Miyomları hafife almayın, çünkü bazen kısırlığa kadar götürebiliyor” dedi.
ÇAPI BÜYÜDÜKÇE KISIRLIĞA NEDEN OLUYOR
Miyomların büyüklüklerinin çok değişken olduğunu kaydeden Dr. Güler, birkaç milimetreden, 20-30 santimetreye kadar büyük miyomlara rastlayabildiklerini ifade etti. Şikayet ve belirtilerin miyomların yerleşim yerini yakından ilgilendirdiğini anlatan Özel Siirt Asema Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsmet Güler, "Bazı miyomlar gebe kalmayı zorlaştırabileceği gibi, düşük ve erken doğum riskini de arttırabiliyor.
Özellikle rahim içinde ve rahim duvarında yer alan miyomlar, kanamayla kısırlığa da yol açabilir. Miyom çapı büyüdükçe ve sayıları arttıkça kısırlığa yol açma riski de artar. Rahim içinde yer alan miyomlar küçük bile olsa daha fazla sorun yaratır. Miyomların yol açtığı en büyük problemler, kanama, gebe kalamama, çevre dokulara bası ve yoğun kanama sonucu ortaya çıkan kansızlıktır" ifadesini kullandı.
Miyomda kesin çözümün ameliyat olduğunu ifade eden Özel Siirt Asema Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsmet Güler, "Ancak pek çok kadın, ameliyata gerek olmadan miyomlarıyla sorunsuz yaşamlarını sürdürebilir. Kanama, gebe kalamama gibi şikayeti olanlarda ameliyat gerekebilir. Rahim içindeki miyomlar küçük olsa bile hem gebe kalamama, hem de yoğun kanamaya neden olmaları nedeniyle ameliyat gerektirir.
Rahim duvarındaki miyomlar, 5 santimetreden büyükse veya çok sayıda olduğunda ameliyat düşünülebilir. Rahim dışında yer alan miyomlar, çok büyüdüğünde veya çevreye bası yaptığında ameliyat düşünülmelidir" şeklinde konuştu.