Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsmet Güler 30 yaşındaki hastada oluşan çift rahimi yaptığı başarılı ameliyat ile sağlığına kavuşturdu.
Yaklaşık iki yıl boyunca çocuk tedavisi için çeşitli merkezlerde tedavi alan 30 yaşındaki hastanın Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsmet Güler’e başvurması ile yapılan tetkiklerde çift rahim tespit edilerek ve hastayla yapılan görüşmede ameliyat olmasının gerektiğinin belirtilmesi üzerine ameliyat gerçekleştirildi.
Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsmet Güler ameliyat ile yaptığı açıklamada; kamera ile vajenden rahim içerisine girildikten sonra 3 santim kesilerek tek rahime çevrildiğini belirten Dr. Güler, yapılan ameliyatın ardından 1 gün sonra hasta sağlığına kavuşarak taburcu edildiğini, hastanın artık daha rahat bir şekilde çocuk tedavisine başlayabileceğini ifade etti.
Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsmet Güler Çift Rahim hastalığı belirtileri hakkında bilgi verdi.
Dr. Güler yaptığı açıklamada; Anne karnındayken dişi fetusta rahim, iki küçük tüpten oluşmaya başlar. Fetus büyüdükçe bu tüpler birleşerek büyük, içi boş bir organı yani rahmi meydana getirirler. Bazen bu tüpler tam olarak birleşmezler ve her biri ayrı bir boşluk oluştururlar. Bu durumda çift rahimden bahsedilir. Çift rahimde, genelde her birinin ayrı rahim ağzı olur. Bazı çift rahimli kadınların vajinaları da çift olur yada ikiye ayrılmış durumda bulunur. Çift rahim olması durumu oldukça nadir rastlanan bir durumdur, hatta bazen tanısı bile konmaz. Normal gebeliklerin %2 ile 4 ünde çift rahim gelişir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Çift rahimli kadınların bazıları durumlarının farkında bile değildirler. Hatta bunlar gebelik ve doğum sırasında bile farkına varmazlar. Belirti olarak şunlar görülebilir;
– Karında bir kitle hissedilmesi
– Adet kanaması öncesinde ve sırasında alışık olmadık ağrı varlığı
– Adet kanaması sırasında aşırı kanama olması
TANI NASIL KONUR?
Doktorunuz normal muayene sırasında rahim ağzınızın çift olması ve rahminizin farklı şekilde olmasından dolayı teşhisi koyar. Ancak anormal bir durumdan şüphelenirse diğer tetkikleri de ister.
– Ultrasound, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans (MR) ile iç organlarınız taranır.
– Histerosalpigografi ile rahim içine boyalı bir madde verilerek X ışını ile rahmin şekli belirlenir.
– Histeroskopi ile doktorunuz rahminize ışıklı, ince bir tüp sokarak rahim içine bakar.
– Laparaskopi ile karından yapılan küçük bir kesi yapılarak ışıklı fiber optik bir alet karın içine sokulur ve oradaki organlara bakılır.