Özel Asema Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Op. Dr. Esra Uslan ve Op.Dr. İsmet Güler, hamilelerin oruç tutup tutmaması gerektiği ile ilgili bilgiler verdi.
Özel Asema Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği doktorlarından Op.Dr.Esra Uslan, Op.Dr. İsmet Güler Ramazan bilgilendirmesi.
Hamilelik döneminde anne adaylarına; uzun süre aç kalmadan, sık sık ve azar azar yemek yemeleri önerilir. Diyabet, erken doğum riski, kanama, çoğul gebelik, gelişme geriliği gibi riskli gebelik durumu varsa hamilelerin oruç tutmaları sakıncalıdır. Anne adayında düşük riski var ise özellikle bol sıvı tüketmesi önerilir.
Oruç nedeniyle az sıvı alınması durumunda rahim kasılmaları olabilir ve erken doğum riski ortaya çıkabilir. Su, gebeliğin devamında, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada ve tedavisinde önemlidir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonları sık görülür. Bol sıvı alımı ise idrar çıkışını artırır. Hamileliğe bağlı gelişen yüksel tansiyon da oruç için riskli durumlar arasındadır.
Oruç tutan gebelerin tutmayanlara göre günlük toplam kalori alımı ve sıvı tüketimi daha az olmaktadır
İşte bu uzun süreli açlık ve susuzluk anne adayında olumsuz metabolik sonuçlar doğurmakta
Açlığa bağlı olabilecekler
Kan şekeri düşmesi
Uzun süreli açlık sonucu keton oluşumu
Tüm vücutta dolaşan damar içi kan hacminin azalması
Kalpten pompalanan kanın azalması
Susuzluğa bağlı olabilecekler
Vücut su dengesinin bozulması
Kanda, sodyum ve ürik asit artışı
Böbreklere giden kan akımında azalma ve sonrasında idrar çıkışında azalma
Anne adayı, uzun süreli açlık durumlarında bebeği korumaya yönelik bazı savunmalar geliştirerek kanı, beslenme için gereken maddeleri ve oksijeni, bebeğe gitmesi için rahme giden damara yönlendirip diğer organlarından kanı çekme yani oraya giden kan akımını azaltma yoluna gider. Bunun sonucu olarak da, anne adayında;
Halsizlik, bitkinlik, baygınlık hissi
Tansiyon düşmesi
Baş ağrısı
Kas gücünde azalma
Bulantı
Gün boyu susuz kalınması gebede rahim kasılmalarını da arttırabilir
Şeker, yüksek tansiyon ve böbrek hastalığı gibi riskli gebeliklerde oruç tutulması anne ve bebek açısından zararlı olabilir
Gebelerin oruç tutup tutamayacağını kendilerini takip eden hekimle karar vermeleri daha uygun olacaktır