Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Doktor Necip Nas, Korona Virüs hastalığına karşı uyarılarda bulundu.
Dünyanın 115 ülkesine yayılan ve son olarak ülkemizde de görülen Korona Virüsü ile ilgili Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Doktor Necip Nas, yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Havadan damlacık yoluyla solunum sistemine bulaşabilen Koronavirüs, akciğer enfeksiyonlarına ve tedavi edilmediğinde ağır akut solunum yetersizliği sendromuna neden oluyor. Bu nedenle ölümlere sebep olan Korona Virüs ile ilgili Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Doktor Necip Nas, hijyenin önemine dikkat çekti.
HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİLMELİ
Koronavirüs’ten korunmak için El hijyeninin büyük önem taşıdığını vurgulayan Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Doktor Necip Nas, “Koronavirüs, solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüstür. Öksürme veya hapşırmayla ellerin ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaşır. Ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı belirtileri arasındadır. Kuluçka süresi 2 ile 14 gündür.
Virüsün geçişini takiben 3 ile 14 gün içinde öksürük ve ateş gibi genel grip şikayetleri gibi ortaya çıkar. Hastalığın tanısı, solunum yolu salgılarından alınan örneklerle konulmaktadır. Hastalığa yakalanan kişilerin tedavisinde özellikli bir yöntem henüz keşfedilmiş olmasa da özellikle hijyen kurallarına çok dikkat edilmesi gerekmektedir.”dedi.
KORUNMA YOLLARI
Alınması gereken önlemler hakkında değerlendirme de bulunan Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Doktor Necip Nas, “Koronavirüs'ten korunmak için; öksürürken veya hapşırırken ağız veya burun kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır. Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.
Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır. El hijyenine önem verilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve bol su ile yıkanmalıdır. Sabun ve su veya en az% 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanılmalıdır.
Yemekten önce ve sonra,Banyoyu kullandıktan sonra,Burnunuzu sildikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra,Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın.Bir şekilde virüsle temas ederseniz, yüzünüze dokunmak vücudunuza girmesine yardımcı olabilir. Sınıflar ve işleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır. Bağışıklık sistemi için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir, gıdalar iyice yıkanmalıdır."
60 YAŞ ÜZERİNDE KORONA VİRÜSÜ DAHA RİSKLİ
Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Doktor Necip Nas, 60 yaşın üzerindeyseniz veya bir rahatsızlığınız varsa, ekstra önlemler almayı ve halka açık yerlerde kalmayı düşünün, çünkü hastalığı geliştirme riski daha yüksektir.
Şu andan itibaren, en yüksek risk grubunun yaşlılar ve kalp hastalığı, kronik solunum yolu hastalıkları ve diyabet gibi önceden var olan koşulları olan insanlar olduğu görülmektedir. Ateşiniz varsa seyahat etmeyin. Uçuş sırasında hastalanırsanız, mürettebata hemen bildirin. Eve geldiğinizde bir sağlık uzmanıyla görüşün diyerek sözlerine son verdi.
Bugüne kadar gelmiş geçmiş en iyi doktor Allah görevini layığıyla yapan herkesi korusun.