Siirt Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay Siirt Havaalanı ile ilgili yapılmakta olan çalışmalarla ilgili olarak Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ile görüştü.
Daha önceki görüşmede, Siirt Havaalanının bir an önce uçuşa hazır hale gelmesi için gereken çalışmaların yapılması hususunda mutabık kalınmıştı. Bundan bir süre önce Siirt Valisi Ali Fuat Atik, AK Parti MKYK üyesi Ethem Sancak, İl Başkanı Özgür Çalapkulu ve beraberlerindeki heyetle Ulaştırma Bakanı sayın Ahmet Arslan’a yapılan ziyarette Siirt’in yollarıyla birlikte Havaalanı konusu da konuşulmuştu.
Dün Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay’ın Ulaştırma Bakanıyla özel olarak havaalanı konusunu bir kez daha görüştü. Aktay bu görüşmede özellikle havaalanı konusunda Siirt halkının büyük bir beklenti içinde olduğunu hatırlattı.
KURTALAN’A YENİ HAVAALANI VEYA MEVCUT HAVA ALANININ TADİLATI
Mevcut havaalanıyla ilgili giderilemeyecek bir imkansızlık varsa alternatif olarak Kurtalan Havaalanının yapılmasını talep eden Yasin Aktay’a, Ulaştırma Bakanı Sayın Ahmet Arslan Kurtalan Havaalanıyla ilgili çalışmaların alternatif olarak uzun vadeli kalkınma planında yer aldığını, ama şimdilik Siirt Havaalanı ile ilgili bir süredir yapılmakta olan çalışmaların olumlu sonuçlar verdiği müjdesini verdi.
Bilindiği gibi mevcut haliyle Siirt Havaalanının mevcut uçakların inişine uygun olmadığı değerlendirmesi yapılıyordu. Havaalanının iki dağın arasındaki yerleşim mesafesi uçakların inişini zorlaştığı konusunda değerlendirmeler yapılıyordu. Oysa Havaalanına kurulacak bazı donanımların bu dezavantajı ortadan kaldırıp kaldırmayacağı bazı simülasyon çalışmalarıyla ortaya konulacaktı.
Bir süre önce Ulaştırma Bakanımızın talimatıyla Siirt’e teknik inceleme ve çalışma için gelen DHMİ Genel Müdürü sayın Funda Makbule Ocak ve heyeti çalışmalarının olumlu olarak neticelendirilmiş olduğu bilgisini verdiler. Aktay’la görüşme esnasında DHMİ genel müdürü sayın Ocak’la da görüşen Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Aktay’a Siirt Havalimanının, mevcut yerinde operasyona elverişli hale getirilmesi için yapılan çalışmaların mevcut durumuyla ilgili bütün teknik detayları verdi.
HER UÇAĞIN İNEBİLECEĞİ YEPYENİ BİR HAVAALANI
Prof. Yasin Aktay, Ulaştırma Bakanı sayın Ahmet Arslan ve DHMİ Genel Müdürü sayın Funda Makbule Ocak’tan aldığı bu detayları şöyle aktardı. “Değerlendirmelere göre tüm paydaşlar 4,2 derecelik (dik açılı) ILS yaklaşma usulünde mutabık kalmış durumdalar. Bu mutabakat çerçevesinde 4,2 derecelik papi aydınlatma sistemi tesis edildi, yaklaşma usul çalışmaları bitti, ILS sistemi alındı.
Tamamlanması gereken diğer işler ise; her iki pist başına 20 metrelik kod farkını giderecek dolguların yapılarak ILS antenlerinin kurulması (localizer ve glide path antenleri), bu sahalardan geçen ENH'nın ve köy yolunun deplase edilmesi işleridir.. Bu işler için Kalkınma Bakanlığına bu hafta içinde proje için DHMİ’nin müracaatı olacak.
Proje açılır açılmaz, her türlü çalışma için hemen işe başlanacak. Öngörülen bitim süresi içinde, mevcut pist de rehabilite edilecek. Çok şükür, kamulaştırma ihtiyacımız yok, uçakların durma mesafesini arttırmak için de stop way ve Resa (pist sonlarına emniyetli duruş alanları) yapılması da söz konusu..
SİİRT’E ANADOLU-JET’İN UÇAKLARI İNECEK
Aktay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla aslında Siirt havaalanı yeni baştan yenilenmiş ve inşallah bundan sonraki ihtiyacımızı fazlasıyla karşılayacak bir donanıma sahip olacak. Bundan sonra diyebilirim ki, Siirt’in havaalanı sorunu kökünden çözülme süreci başlamış durumda.
Bu bilgiyle Siirt’e uçak inip inmemesi meselesinden ziyade artık Siirtli hemşerilerimizin havaalanımızın bakıma girmiş olduğunu bilmelerini istiyorum. Havaalanımızda gerekli tadilatlar yapıldığında artık Anadolu Jet’in mevcut büyük uçakları da rahatlıkla inebilecektir.”
inşAllah olur, bir de demiryolu projesi ihalesi 2016 da yapılacaktı, hatta müjde haber olarak verildi, ama ondan hiçbir şey çıkmadı, 2019 seçimleri yaklaşıyor, ne demiryolundan nede havaalanından bir ses çıkmıyor, deniz üstünde havalimanı kuruluyor, siirte gelince birşey yok.