Sonlu bir kaynak olan suyun kullanımına yönelik arz-talep dengesinin oluşturulması için koruma-kullanma ilkeleri doğrultusunda su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir biçimde yönetilmesi, bu doğrultuda havza bazlı bütüncül yönetim anlayışının uygulamaya geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Bütüncül havza yönetimi, farklı sektörlerin ve kullanıcıların bir arada düşünülmesine, tehdit ve olanakların uzun vadeli değerlendirilmesine, havza içindeki bir alana yapılan müdahalenin olumlu ve olumsuz etkilerininizlenmesine olanak sağlamaktadır.
Her bir vatandaşımıza ve sektöre enerji, su ve gıda sağlayanT.C. Tarım ve Orman Bakanlığımız, Sayın Bakanımız İbrahim YUMAKLI’nın liderliğinde bütüncül su kaynakları yönetimi ilkesi doğrultusunda çeşitli çalışmalar yürütmektedir.
Bu doğrultuda, 25 nehir havzamız için nehir havza yönetim, taşkın yönetim, sektörel su tahsis ve kuraklık yönetim planları hazırlanmakta ve bahse konu planlarda yer alan tedbirlerin sorumlu kurum, kuruluşlarca yerine getirilme süreçleri takip edilmektedir.
Ayrıca, Ulusal Su Kurulu, Havza Su Kurulu ve İl Su Kurulları vasıtasıyla ilgili kurum ve kuruluşların sürece aktif katılımı ve paydaşların bilgiye erişimi sağlanmaktadır.
Bu kapsamda; Fırat-Dicle Havzası içerisinde yer alan Siirtilinde il su kurulunun toplantısı 22.08.2024 perşembe günü, Siirt Valiliği (İl Tarım ve Orman Müdürlüğü)koordinasyonunda Vali/Vali yardımcısı başkanlığında: Su Yönetimi Genel Müdür/Genel Yardımcısı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği, İller Bankası Diyarbakır Bölge Müdürlüğü, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü (Diyarbakır), Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü (Diyarbakır), Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü, Siirt Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Siirt İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Siirt İl Özel İdaresi, Siirt İl Sağlık Müdürlüğü, Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Siirt Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Siirt Belediye Başkanlığı, Siirt Üniversitesi Rektörlüğü (Ziraat Fakültesi) ve Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı temsilcilerinin katılımları ile aşağıdaki gündem çerçevesinde gerçekleştirilecektir.
1. Havza ölçekli yönetim planları hakkında genel bilgilendirme.
2. Havza ölçekli yönetim planları (Nehir Havza Yönetim Planları, Taşkın Yönetim Planları, Kuraklık Yönetim Planları ve Sektörel Su Tahsis Planları) kapsamında belirlenen tedbirler ile ilgili gerçekleşmeler.
3. Ulusal ve İl Su Verimliliği Planları ile su verimliliği çalışmalarının değerlendirilmesi.
4. İçme-kullanma suyu havzası koruma planlarının il bazında uygulanma durumu, içme suyu arıtma tesisleri durumu, şebeke kayıpları ve bu hususlara yönelik çevresel altyapı çalışmaları ile ilgili değerlendirmeler.
5. Tarımsal sulama ve modern sulama sistemlerinde kaydedilen gelişmeler, tarımsal faaliyetlerden kaynaklı su kirliliğinin önlenmesi ile ilgili (iyi tarım uygulama kodu-nitrat kirliliği) kaydedilen gelişmeler.
6. İl sınırları içerisinde taşkın ve sel baskınlarının önlenmesine yönelik alınan tedbirlerle ilgili gerçekleşmeler.
7. Yeraltı ve yerüstü su kullanımları (su çekimleri), su transferleri, modern sulama sistemleri yatırımları.
8.Siirt ili altyapı yatırımlarının değerlendirilmesi.
9. İçme suyu kalitesi ve insan sağlığı ile ilgili durum değerlendirmesi.
Siirt İl Su Kurulu Toplantısında, Siirt ilindeki su yönetimi ile ilgili gündemdeki konular ele alınarak görüş alışverişinde bulunulacaktır.
22 Ağustos 2024 tarihinde saat 09.30’da Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenecek olanS iirt İl Su Kurulu Toplantısı’na siz değerli basın mensuplarını davet eder, katkı ve katılımlarınızı bekleriz.
T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü