Bu haber kez okundu.

Vali Hacıbektaşoğlu, Eruh/Bağgöze Mişar Vadisinin Köy Yollarını Masaya Yatırdı
banner229

Ilısu Baraj gölünde sus tutulmaya başlanmasının ardından ulaşımda bazı sorunlar yaşamaya başlayan Bağgöze/Mişar Vadisinde bulunan köylerle asırlardan beri Siirt’le ekonomik ve sosyal bağlantıları olan Şırnak iline bağlı Güçlükonak ilçesi köyleri yol sorunu yerinde incelendi.

Vali Osman Hacıbektaşoğlu’nun başkanlığında DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Köksal, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Ertekin, Siirt Ak Parti İl Başkanı Av. Ekrem Olgaç, İl Özel İdare Genel Sekteri Hifzullah Canpolat ve ilgili kurum yetkililerinin katılımıyla Valilikte düzenlenen toplantının ardından yerinde incelemeler yapıldı. 

Beraberindeki heyetle birlikte Kalender, Kavakgülü, Yeşilören, Yokuşbağları, Kemerli ve Bağlıca köylerini ziyaret ederek, köy yol durumunu inceleyen ve köy muhtarları ile vatandaşların taleplerini dinleyen Vali Hacıbektaşoğlu, yolda yaşanan sorunları DSİ Genel Müdürlüğü’nün dikkatine sunulacağını söyledi.

Ziyaret ettiği köylerde vatandaşlarla bir araya gelen Vali Hacıbektaşoğlu vatandaşların talep ve önerilerinin kendileri için değerli ve önemli olduğunu belitti.

Köydeki çocuklarla da bir araya gelen Vali Hacıbektaşoğlu kendileri ile yakından ilgilenerek, çeşitli hediyeler verdi.

Vali Hacıbektaşoğlu;"DSİ Ilısu Bölge müdürümüz, teknik ekibi, muhtar arkadaşlarımız ile Kavaközü, Kemerli ve diğer köylerimizin muhtarları ile beraber bir toplantı yaptık. Konumuz Ilısu barajının su tutması ile beraber eski Eruh yolu ve Billoris köprüsü sular altında kalmıştı.

Bu yolun yeni Eruh yolundan alternatifi Kalender köyünden geçiyor. Yine bu köylerimize gelen ve Bağgöze'ye bağlanan yolumuzun durumunu yerinde görmek için gelip inceledik.Burada barajın su tutmasına bağlı olarak daha önce heyelan bölgelerinde ciddi hareketlenmeler oldu. Bazı yerlerde yol deplase edildi. Bazı yerlerde de ciddi heyelan riskleri bulunmakta. Bunları yerinde görmek ve incelemek üzere geldik. Asıl şuanda eski köprünün yerinde yapılacak “Gökçebağ Köprüsü'nü konuştuk. Esasında bunların hepsi birbirine bağlı. İşte Mişar bölgesi Bağgöze vadisi; burada 35 köyümüz var.15 köyde Şırnak Güçlükonak’ın köyleri. Bu yol kadimden beri Siirt'e bağlantısı olan yol. Buraları görmeye geldik. Bizim burada birkaç önemli nokta var. Bunları paylaştık.” Dedi.

Bu yolda heyelana maruz kalan bir bölüm bulunduğunu belirten Vali Hacıbektaşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:“En son heyelana maruz kalan bir yer var. Oradan nasıl geçileceği konusu var. Tepeyi aşarak mı tüneller açarak mı? Onu konuştuk. Bunu DSİ Genel Müdürlüğünün dikkatine sunacağız. Yine Kalender köyünün bu tarafa inişi yani Kavakgülü’ne inişinde yolda yüzde 16'lık bir eğim var.  Bu eğimin düşürülmesi için neler yapılabilir? Bütün bunlar hakkında incelemelerde bulunduk.” 

MİR NASREDDİN MEDRESE VE KÜLLİYESİNE EL ATILACAK   

Siirt Merkez Kavaközü Köylünde bulunan ve yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip olan Mir Nasreddin Medrese ve külliyesine el atılacak.

Külliyede incelemelerde bulunan Vali Osman Hacıbektaşoğlu, buranın ihya edilmesi ve turizme kazandırılması için bir proje hazırlanacağını belirtti.

Medrese ve medreseye bağlı han ile değirmen de incelemelerde bulunan Vali Hacıbektaşoğlu “Kavaközü köyümüzde Mir Nasrettin Medresesi, türbesi ve külliyesi bulunuyor. Şu anda bulunduğumuz yer Kavaközü köyünün eski yerleşim yeri, Yaklaşık 300 metre yukarıdaki tepede insanların gördüğü yaşadığı mağara yerleşimi var. Burası çok güzel bir yer.

 Botan VadisiMezopotamya insanlığın doğduğu yer, medeniyetin doğduğu yer, çok kıymetli topraklar, çok zengin topraklar. Hz. Ömer’den bu yana, bu topraklar İslam'la buluştu. Bu topraklarda çok büyük eserler izler bıraktı. İnsanlığın geçmişine dair 12 bin yılı geçen izleri var. Bu bulunduğumuz noktada bunlardan bir tanesi. 

Burayı da inceledik. Burada da ne yapabiliriz? Burayı bilen insanlar gelip burayı görmeye ve istirahat etmeye geliyor. Burayı yine turizmi çalışırken, Botan vadisi, Tillo Milli Parkı’nıçalışırken, burası da yine aynı Milli Park'a dâhilolmamakla beraber çok yakın bir yer. Bu avantajı kullanalım. Bunun yanında Gökçebağ köprüsünün de hemen bitiminde.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Kalkınma Ajansı ile birlikte burayı da projelendirmeyi düşünüyoruz. Burada çok anıt ağaçlar var ve buradaki bahçe duvarları yerlerde görülen taşlar hepsi çok özellikli ve tarihi değeri olan şeyler. Burada gördüğümüz çok güzel bir han var.
Bunların tarihini niteliklerini çok iyi anlamak, anlatmak ve bir de hem doğayı hem tarihi yapıları koruyarak buraları ihya etmek üzere bir proje geliştireceğiz, burayı turizme kazandıracağız. ”diyerek sözlerini tamamladı.


 









Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.