Siirt Valisi Ali Fuat Atik, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “Botan Vadisi Milli Parkı” ilan edilen Botan Vadisi'nde, beraberinde AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören,AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu, Merkez İlçe Başkanı Ekrem Olgaç,Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Nevzat Amcalar ile birlikte incelemelerde bulundu.
İncelemenin ardından açıklama yapan Vali Atik, Siirt için bugünün tarihi olduğunu söyledi. Atik, Botan Vadisi'nin milli park olmasıyla kentin turizmine önemli katkılar sağlanacağını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın onaylamasıyla“Botan Vadisi Milli Parkı” ilan edilmiştir.
“Botan Vadisi Milli Parkı”nın, Siirt'in turizm potansiyelinin gelişmesi noktasında ciddi katkı sağlayacağına ve buranın turizm restorasyonu içinde yer alacağına inanıyoruz.
Bugün Mardin'e, Şanlıurfa'ya diğer yerlere gelen turistlerin ilimizde ziyaret etmesinin önünü açmış olduk. İlimiz ekonomisine çok ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Botan Vadisi'nin harika manzarası bulunuyor ve tarihi miraslarla buraya gelecek olan ziyaretçilerin önü açılacaktır" diye konuştu.
AK Parti Milletvekili Osman Ören ise Siirt’in tarım ve hayvancılık ile turizm alanlarında kalkınmasını sağlayabileceğini belirtti. Tarım ve hayvancılık alanlarında çok güzel çalışmaların gerçekleştirildiğini ve ciddi katkıların sağlandığını belirten Ören Botan Milli Parkının da turizm alanında katkı sağlayacağını ifade etti.
Bu bölgenin 29 kmlik bir alanı kapladığını belirten Ören ”Burası bu yönüyle Türkiyenin ilk ve tek parkı olacaktır. Burası çocuklarımıza bırakacağımız en güzel mirastır. İnşallah bu milli park projesiyle hem istihdama ve hem de buranın doğal ve tarihi güzelliklerini bütün dünyaya tanıtarak turizme katkı yapacağız.” Dedi.
"BOTAN VADİSİ MİLLİ PARKI"
Botan Vadisi Siirt ili sınırları içerisinde yer almakta olup, Bitlis'in güneyindeki yüksek dağların eteklerinden kaynağını alan Botan Nehri’nin batıya doğru akarken kendine oluşturduğu derin vadidir.
Türkiye'nin en dik ve sarp vadilerinden biri olan Botan Vadisi güneyde Siirt'e doğru uzanırken 2741 metre yüksekliğindeki Doğruyol ve 2631 metrelik Kapılı Dağı'nın arasından geçer ve Dicle Vadisi'ne açılır.
Karayoluyla ulaşım olarak kullanılan birçok tarihi yol ve tarihi ipek yolunun bir kısmı bugün itibariyle alan içerisinde yer almaktadır. Bu yolların birçoğu Asur Ticaret Kolonileri çağından kalmış ve arazinin durumuna göre yer yer taş döşeme olarak inşa edilmiştir. Mevcut taş döşeme yollar Roma Dönemi’nde de ihya edilerek kullanılmaya devam edilmiştir.
Milli park alanı içindeki Yerlibahçe, Kayaboğaz, Kalender, Koçlu Köylerindeki kiliseler ile Deyr Mevkii’ndeki Manastır, Osmanlı Devleti zamanında Nasturilerden ayrılarak Vatikan’a bağlanan Keldani Katolik Cemaatine aittir. Bu yapılardan en meşhuru hiç şüphesiz Botan Çayına hâkim bir yerde 6’ncı YY’da inşa edilen Münzevi Mar Yakub Manastırı’dır.
Bir diğer değer Akabe Yoludur. Yerlibahçe Köyü istikametinde Kırmızı Han’a gelmekte olan bu yol buradan Akabe’ye yönelen yol Akabenin başlangıcındaki han kalıntısına gelmektedir. Buradan itibaren yol Akabe vasıtasıyla Siirt’ ulaşmaktadır.
Yol güzergâhında gerek yolun gerekse tüccar ve kervanların güvenliğini yol asayişini kontrol amaçlı gözetleme noktaları ve kaleler yer almaktadır. Akabe’nin Siirt çıkışındaki kaya oyma iki katlı gözetleme kulesi, Şirvan Taşlı Köyü sınırlarında ve Botan Çayı’nın kenarındaki Şatan Kalesi ile Halvent’teki Kale yol üstündeki iki örnektir.
Alan aynı zamanda dini açıdan da birçok kültürel değere ev sahipliği yapmaktadır. Alan içerisinde birçok kilise ve şapele rastlamak mümkündür.
Bununla birlikte bugün itibariyle Tillo Tabiat Parkı içerisinde yer alan ışık hadisesi milli park için de önemli bir kültürel kaynak değer teşkil etmektedir. İbrahim Hakkı’ nın hocası İsmail Fakirullah’ ın mezarı üzerinde her yıl ekinoks günlerinde günün ilk ışığını yansıtması için bir düzenek hazırlamıştır. Dönem şartları değerlendirildiğinde söz konusu optik düzeneğinin hazırlanması önemli bir bilimsel meydan okuma olarak değerlendirilebilir. Milli park ilanı ile birlikte “ışık hadisesi” başta olmak üzere İbrahim Hakkı’ nın uzay bilimleri ve diğer pozitif bilimlerle ilgili ortaya koyduğu çalışmaların kamuoyu ile paylaşılması ve tanıtılması gerekmektedir.
Alanın Turizm Potansiyeli
Türkiye’de turizm sektörüne yönelik olarak hazırlanan en üst ölçekli belge Türkiye Turizm Stratejisi 2023 belgesi içerisinde Siirt ili GAP Kültür ve Turizm Bölgesi içerisinde değerlendirilmiştir.
Alanda halihazırda tarihi yollar üzerinden ve doğal alanlarda birçok trekking ve fotosafari turu düzenlenmektedir. Botan vadisi yamaç paraşütü için uygun olup geçmişte denemelerde yapılmıştır. Siirt Valiliği öncülüğünde THK ve Siirt Üniversitesi iş birliği ile yamaç paraşütçülüğü için kurs açılmış olup birçok kursiyerler sertifikalarını almışlardır. Ayrıca alanda yamaç paraşütçülüğü, rafting, su sporları faaliyetleri sürdürülmektedir.
Nerdesin ey Nuri okutan bıraktığın eser yüz yıl unutulmayacak şimdi buda esermi bu bir kaç kişiye birilerine gelir kapısı bir çoğunada harcama kapısı olacak eser dediğin binlercesine hitap eden olmalı