Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın konuşmacı olarak katıldığı "Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler" konu başlıklı konferans ile Siirt Üniversitesi akademisyenleriyle buluştu.
Siirt Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğin selamlama konuşmasını Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman yaptı.
Üniversitenin hacimsel büyümesini kalite çalışmalarıyla niteliksel haline getirildiğini ve bunu İSO belgesiyle tescillendiğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Murat Erman; Üniversitenin ARGE ve Uluslararasılaşmayı hedef haline getirdiğini vurgulayarak, şuan üniversitemizde 35 ülkeden 1700 yabancı uyruklu öğrencimizin eğitim öğretime devam ettiğini dinleyicilerle paylaştı.
Konuşmasının devamında ARGE hedefleri için yapılan çalışmalara değinerek; “Akademisyenlere proje yazma ve uygulama konusunda zemin oluşturduk bu sayede dışarıdan kaynak edinme urun ve patent edinme adına gelişmeler sağlandı.” dedi. Prof. Dr. Hasan Mandal’a yoğun programı arasında gerçekleştirdiği ziyareti için teşekkür ederek kürsüyü devir etti.
Rektör Eraman'ın konuşmalarının ardından konferansına başlayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 2002 yılından günümüze destekleme programları hakkında bilgiler verdi.
Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK'ın AR-GE harcamalarına ayırdığı ödeneğin her geçen yıl artarak devam ettiğini ve AR-GE harcamalarındaki en büyük payın yüzde 56.9'luk pay ile özel sektöre ait olduğunu ve bunun ilerleyen 5 ile 10 yıl arasında yüzde 65'e ulaşmasını beklediklerini ifade etti.
Önümüzdeki dönemde Yapay Zeka ve alt dallarına verilecek desteklerin arttırılacağını da müjdeleyen Prof. Dr. Hasan Mandal, temel stratejilerinin araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik ekosisteminde nitelikli bilgi ve nitelikli insan yetiştirmek olduğunu anlattı.
Akademisyenlerle gerçekleştirilen söyleşinin ardından öğrencilerle buluşan Mandal, "Kariyer Planlaması ve Başarı" konusunda bilgi, birikim ve tecrübelerini öğrenciler ile paylaştı.
Hızlı kentleşme, nüfus artışı, iklim değişikliği ve kaynakların tükenmesi, küresel ekonomik gücün el değiştirmesi ve çığır açan teknolojik değişimlerin geleceğimizi şekillendiren beş büyük etki olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Mandal Teknolojik Değişimlerin en çok hayatımızı etkilediğini vurguladı. 2022 yılında ihtiyaç duyulacak yeni iş kollarını ise şu şekilde sıraladı:
-
Veri Analistleri
-
Yapay zeka ve öğrenme uzmanları
-
Yazılım ve Uygulama Geliştiriciler
-
Büyük veri uzmanları
-
Dijital dönüşüm uzmanları
-
Siber Güvenlik uzmanları
-
İnsan-Makine Hibrit Ortam Tasarımcısı/Yöneticisi
-
Ön Kestirim Mühendisleri
-
Dijital Pazar ve Strateji Uzmanları
-
Süreç otomasyonu ve robotik uzmanlar
Etkinliğin sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'a Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman tarafından hediye takdim edildi.