Bu haber kez okundu.

TARIMDA YENİ DESTEKLEME MODELİ İLE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR
banner232

Yeni Destekleme Modeli ile Ürün Desteklemeleri Sadeleşti, Yüksek Oranlarda Artış Sağlandı.

Tarımda Yeni Destekleme Modeli İle Siirtli ÜreticilerineÖnemli Destekler Sağlanacak.

2024 yılında buğday ve arpada 185 lira olan mazot gübre desteği, 2025 yılında planlı üretim desteği kapsamında ’’Temel Destek’’ adı ile 634 liraya, mercimekte 158 lira olan mazot gübre desteği planlı üretim desteği kapsamında ’’Temel Destek’’ adı ile 488 liraya  çıkarılmıştır.

Siirt’te üreticilerimizin tüm tarımsal desteklemelerden yeterince faydalanabilmesi için tüm tarım teşkilatı olarak alan ve bilgilendirme çalışmalarını aralıksız yürüteceğiz.

2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler İle Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” Resmi Gazete’ de yayımlandı.

Bu kararla birlikte, hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi, bitkisel üretimde de artık üretim planlamasının en önemli ayağı uygulamaya alınmış oldu. Uygulanacak yeni tarımsal destekleme modeli ile özetle;

✓ İlk defa bitkisel üretim destekleri üretim döneminden önce 3 yılı kapsayacak şeklinde açıklandı. 

✓ Destekleme kalemleri sadeleştirilerek daha etkin hale getirildi.

✓ Bitkisel üretim yapan ÇKS’ ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. 

✓ Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. 

✓ Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. 

✓ Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. 

✓ Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. 

✓ Ayrıca hangi havzada hangi ürüne ne kadar destek verileceğini önceden öğrenecek olan çiftçilerimiz bu karar doğrultusunda planlı üretime yönlenecek ve plansız üretim getirdiği bir takım olumsuzlukların önüne geçilecektir.

Tarımsal üretim ve gıda arz güvencesinde sürdürülebilirliğin sağlanması, üretim planlamasına katkıda bulunması, verim ve kalitenin arttırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin geliştirilmesi amaçları doğrultusunda; 2024-2025 üretim sezonuyla başlayıp, 2025-2026-2027 üretim yıllarını kapsayan desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin karar ile 3 yıllık Bitkisel Üretim Planlaması yapılmıştır.

Bu kapsamda ülke ihtiyacının yurtiçi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin arttırılması,  kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanılan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunması hedeflenmektedir. 

Bu amaç ve hedefler doğrultusunda önceki yıllarda uygulanan destekleme programları daha etkin bir yapıya kavuşturularak, ilk defa 2025-2026-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturulmuştur. 

Üreticiler için gelecek yılların öngörülebilir olması için destek kararı ilk defa 3 yıllık olarak hazırlanmış olup birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarı her yıl yeniden belirlenecektir.

Bitkisel üretimin desteklenmesi programı ile çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecektir. 

1- Temel destekler 

Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. 

2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi. 

Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeri ile destek katsayısının çarpımı sonucu elde edilmektedir. 

Temel destek ile tüm ürünler için mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacaktır. 

Örneğin;

2. kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçilerimiz dekara 317,2 TL, 

3. kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçilerimiz dekara 366 TL, 

4. kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçilerimiz dekara 549 TL temel destek alacaktır. 

2- Planlı Üretim Desteği: 

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri Planlı üretim kapsamında yer alan ürünler planlama kapsamına alınmıştır. 

Planlama kapsamındaki ürünleri, havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacaktır. 

Planlı üretim kapsamında üretim yapan üreticilerimize temel desteğe ilave destek verilecektir. 

Bu üreticilerimizin mazot maliyetinin %100’ü ve gübre maliyetinin %50’si karşılanacaktır. 

3-Üretimi Geliştirme Desteği: 

Verim ve kaliteyi arttırmak için;  

• Sertifikalı tohum kullanım desteği, 

• Sertifikalı/standart fidan kullanım desteği, 

• Organik tarım desteği, 

• İyi tarım uygulamaları desteği, 

• Katı organik-organomineral gübre desteği verilmeye devam edilecektir. 

Karar Kapsamındaki Diğer Destekler; 

• Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı 2.550 TL/da’ dan %50 artırılarak 3.825 TL/da’a, açıkta paket destek tutarı dekara 870 TL/da’dan 1.305 TL/da’ a çıkarılmıştır. 

• Lisanlı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği; Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin %75’i olarak ödenecektir. 

• Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği; ÇMVA sistemine dahil olan işletmeler %50 oranında arttırılarak 1.500 TL’ye çıkartılmıştır. 

• Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği %104 arttırılarak 294.000 TL ye çıkartılmıştır. 

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim YUMAKLI’nınbüyük önem verdiği yeni tarımsal destekleme modelinin ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını dilerim.

Ergün DEMİRHAN

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.