Bu haber kez okundu.

Siirt’te "Mukabele Kardeşliği Pekiştiriyor"
banner229

Siirt İl Müftülüğü tarafından Mübarek Ramazan ayı vesilesi ile tüm camilerde düzenlenen mukabele programlarına vatandaşlar ilgi gösteriyor. Camilerde düzenlenen Mukabele geleneği kardeşliğin pekişmesine vesile olduğu ifade ediliyor.

Siirt İl Genelinde bulunan tüm camilerde öğle namazı veya ikindi namazı sonrası okunan mukabelelere, küçük, büyük herkesin yoğun ilgi göstermesi gözden kaçmıyor.

Camilerde din görevlileri tarafından Kur`an-ı Kerim`i sesli olarak okurken, mukabeleye katılan cemaat ise cüzleri sessiz olarak takip ediyor.

Siirt İl Müftüsü Ahmet Altıok, İl Merkezinde bulunan 157 camide ramazan ayı boyunca mukabele okunduğunu, ayrıca bu yıl ilk defa Tarihi Ulu Camii ve Ensar Camilerinde Hatimle teravih namazının ben dahil olmak üzere Hafız hocalarımız tarafından kıldırıldığını söyledi.

Mukabelelerin Peygamber efendimiz Hz. Muhammed döneminden bugüne kadar camilerde uygulandığını dile getiren Altıok, şöyle konuştu:

"Hepimizin bildiği gibi Ramazan Kur’an ayıdır. Kur’an’ın Peygamber Efendimize indirildiği mübarek Ramazan ayı, Kur’an ayı olması münasebetiyle özellikle Türkiye’mizde, camilerde, belirli vakitlerde, farz namazlardan sonra okunurken, bazı camilerimizde de farz namazlardan önce okunmaktadır.

Mukabele Hazreti Cibril (as)’in Peygamber Efendimize getirdiği Kur'an ayetlerini her sene mübarek Ramazan ayında karşılıklı olarak okumalarıdır. O güne kadar inen ayetleri Cibril (as), Peygamber Efendimize okur, Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de o güne kadar inen ayetleri Hazreti Cibril (as)’a okurdu.

Bundan dolayı mukabele Hazreti Cibril (as)’in güzel bir davranışı Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in sünnetlerindendir. Peygamber Efendimiz vefat edeceği sene, Cibril (as)’a Kur’an-ı Peygamber Efendimize İki defa okumuş, Peygamber Efendimiz de Kur’an-ı Cibril (as)’a iki defa okumuş ve böylelikle mukabelede bizlere en güzel örnek olmuşlardır."

Peygamber Efendimizden sonra Ashab-ı Kiram'ın da bu geleneği devam ettirdiğine dikkat çeken Müftü Altıok, "Daha sonra Sahabei Kiram bu geleneği sürdürmüş, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de mukabele yapmak, ramazan geleneği olarak devam etmiş. Günümüzde ise rahmet ayı ramazanda müminler bu gelenekle biraraya geliyor, Kur’anı Kerimi hatmediyor."

Mukabelelerde insanların bir araya gelip aynı çatı altında kardeşliğin pekişmesine de vesile olduğunu anlatan Altıok sözlerini şöyle tamamladı:

"Kur'an-ı Kerim'i anlayıp onu hayatımızda tatbik etmek çok önemli bir meseledir. Hem birliğimizi ve kardeşliğimizi pekiştirmeye yönelik aynı kıbleye yönelen ve aynı kitabı okuyan, aynı peygambere iman eden, aynı ibadeti ve duaları yapan bu paydalarda birleşen müminlerin bu mukabelelerin böyle birleştirici özelliği var.

Camilerimize gelen kardeşlerimiz hep birlikte aynı çatı altında okuyup okunan Kur'an-ı Kerim'i birlikte dinliyorlar. Bu da onların pekişmesine ve kaynaşmasına kardeşlik duygularının da daha iyi bir dereceye gelmesine vesile oluyor." Dedi.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.