Türkiye de kendi alanında ilk tesis olacak olan payetle merkezinin gerçekleştirilmesine önemli bir aşama daha kaydedildi.
Siirt Üniversitesi bünyesinde kurulacak ve Dicle Kalkınma Ajansının büük maddi desteğiyle gerçekleştirilecek merkeze ilişkin protokol Mardin’de Dicle Kalkınma Ajansı Merkezinde düzenlenen bir törenle Siirt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Murat Erman ve DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ tarafından imzalandı.
Törende bir konuşma yapan Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, bu projenin, çarpan etkisi olan kırsal kalkınmayı destekleyeceğini ve bu alanda Ülke olarak dışa bağımlılığı azaltacağını belirtti. Yılda 220 bin payet üretme kapasitesine sahip olacak merkezin hizmete girdiğinde ülkemizdeki küçükbaş hayvancılığının %20 sine katkıda bulunacağını belirterek “Sadece Siirt’in ve bölgenin değil ülke geneline katkı yapacak bir projedir. Küçükbaş hayvancılıkta Siirt’in Türkiye de ilk dörde giren bir kapasitesi var. Ajansımızın ve üniversitemizin inandığı bir proje.
Bu proje bittiği zaman ülkemizdeki küçükbaş hayvan üretiminin %20 sine katkıda bulunacak bir projedir. Ette %100, sütte % 1000 lik bir verim artışı sağlayacaktır. Yılda 220 bin payet üretimine sahip olacak çok kıymetli bir projedir.
Proje dört yılda kendisini amorti edecektir. Bu proje ile dışarıdan pahalı et ithalatının önüne geçilecek ve ülke olarak ihracatçı konumuna geleceğiz. Bu proje ile bölgemizde ihtiyaç duyulan 500 hayvan ve üstü kapasiteli çiftliklerinde kurulmasına katkıda bulunacaktır.” Dedi.
Siirt’in özel bir yapısı olduğuna ve kalkınmasına Siirt’in çok özel bir yapısı var. Siirt büyüyen bir kent. Fıstığından Zivzik narına kadar katma değeri olan bir çok ürünü var. Bu da bunlardan bir tanesidir. Siirt’in bu yapısını muhafaza edersek, sessiz bir şekilde kalkınmayı sağlayacağız. “ dedi. Altındağ projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Üniversitenin tarım ve hayvancılık alanında pilot üniversite olmasıyla bu alanlarda bölgede ihtisaslaşan ilk üniversite olduğunu belirten Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman “Tarımda Siirt fıstığı, hayvancılıkta da küçükbaş hayvancılıkta üretim ve kaliteyi arttırmayı hedefleyen bir çok çalışmanın içerisindeyiz.Bu çalışmada onlardan bir tanesidir.Bu çalışma ile küçükbaş hayvanlarda et ve sütte verimi arttırarak göç ve diğer bazı sorunların çözümüne yönelik adımlar atılmış olunacaktır.
Proje için çok emek harcandı ve olgunlaştı. Bu gün uygulamaya geçilecek duruma geldi. Bu proje ile çok iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum.”Dedi.
Rektör Prof.Dr.Erman, rektör yardımcısı ve projenin fikir babası Veteriner Fakültesi Kurucu Dekanı Prof.Dr.Nihat Şındak ile Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Tekin Şahin ve ekibine teşekkür etti.
Daha sonra Dika uzmanları tarafından proje hakkında sinevizyon eşliğinde ayrınıtılı bilgiler verildi. Toplantıda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan projenin hayata geçirilmesi ile Siirt’in hayvancılığına önemli bir katkıda bulunacağını söyledi. “
Siirt’te tarım ve hayvancılık alanında verimi arttırmayı hedefliyoruz. Siirtte kamu kurum ve kuruluşları arasında çok güzel bir uyum ve iş birliği var.Bu da çalışmalardan daha iyi ve daha kısa sürede sonuç alınmasını sağlayacaktır.”dedi.
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Tekin Şahin’de yaptığı konuşmada bu merkez sayesinde üretimin artacağını yılda iki yada iki yılda üç gebelik oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Siirt Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanıkta merkezin kurulması konusundan emeği geçenlere teşekkür etti. Tören konuşmaların ardından protokol imzalandı .
Önümüzdeki yıl tamamlanması hedeflenen merkez sayesinde küçükbaş hayvanlarda, et ve süt verimi yüksek olan döllenmeler sağlanacak.
Türkiye de küçükbaş payetleme konusunda bir ilk olma özelliğini taşıyacak olan merkez 16.231.818.00TL ye mal olacak. Bu tutarın %45 ine denk gelen7.308.641.65 TL si Dicle Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak.
Murat hoca üniversite için ve memleket için gece gündüz çalışıyor, Rabbim bu memleket için çalışanların yar ve yardımcısı olsun.