Bu haber kez okundu.

Siirt’te Fıstık Hasadı Başladı, Rekolte Yüksek Bekleniyor
banner229
Siirt’te fıstık hasat mevsimi başladı. İl merkezi, Aydınlar, Kurtalan ve Şirvan ilçelerinde üreticiler fıstıklarını topluyor.
Siirt'te "yeşil altın" olarak nitelendirilen fıstıkta bu yıl 30 bin ton rekolte bekleniyor. Son 2 yılda dolu ve hastalık gibi nedenlerle verimi düştüğü için üreticisini üzen fıstığın bu yıl yüksek rekolteyle yüzleri güldüreceği belirtiliyor.
 İlde 300 bin dönüm alanda üretilen ve geçen yıl kilogramı yaklaşık 45 liradan satılan fıstığın bu yıl verim artışıyla fiyatının 20-25 liraya düşeceği öngörülüyor. Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, ilde 300 bin dönüm alanda üretimi yapılan fıstığın kentin ekonomisine ciddi katkı sağladığını söyledi.
 Aslan, önceki yıl dolu nedeniyle yeşil fıstıkta rekoltenin 12 bin tonun altına düştüğünü, geçen yıl 30 Mart'ta da mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen soğuk havanın tüm ekili alanları etkilediği gibi Siirt fıstığında da karazenk hastalığının oluşmasına neden olduğunu belirtti.
"Siirt fıstığı tarihinin en yüksek rekoltesine ulaşacak.
İklim şartları nedeniyle geçen yıl 10 bin ton olan rekoltenin bu yıl 30 bin tona yükselmesini bekliyoruz" diyen Aslan, bunun hem üreticiye hem de tüketiciye olumlu yansıyacağını vurguladı. Heyecanla hasat yapmaya başladıklarını ifade eden Aslan, verim artışıyla üreticinin kazancının ciddi oranda artacağını kaydetti. Rekolte artışı fiyatı düşürecek "Allah kimsenin emeğini boşa çıkarmasın. Bu yıl emeğimizin karşılığını alacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullanan Aslan, yüksek rekolte ile geçen yıl yaklaşık 45 liraya tüketilen fıstığın bu yıl kilogram fiyatının 20-25 liraya düşeceğini dile getirdi.
Aslan, fıstıkta rekoltenin her geçen gün artacağına inandıklarını belirterek, şöyle konuştu: "2000 yılında mevcut 2,5 milyon fidan sayımız bugün 18 milyona ulaştı. Devletimizin verdiği desteklerle birçok yerde fıstık üretimi daha da artıyor. Üretim artışıyla sanayi de gelişecek, üreticimiz daha fazla bilgilenecek. Verim artışı ile bu yıl 350 milyon lira gelir bekliyoruz. Bu hem Siirt hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak." Aslan, yüksek rekolteyle üreticilerin geçmiş yıllardaki zararlarının da karşılanmış olacağını sözlerine ekledi.
Siirt Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık, bu yıl üreticinin yüzünün güldüğünü belirterek, Fıstık artık ilimiz ekonomisinde önemli bir sektör haline geldi. Geçen yılaşırı soğuklar ve don nedeniyle verim alınamamıştı. Bu yıl ise verim çok iyi. Üreticimizin yüzü gülecek. Tanık, merkezi Gaziantep’te bulunan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin ilde taze fıstık alımına başlamasının sevindirici olduğuna değinerek, Üreticimizin fıstık tüccarının insafına bırakılmaması açısından ilimizde de alım yapılması sevindirici bir olaydır. Fıstıkçılık merkezi haline gelen ilimizde bu birliğin kalıcı bir tesis kurmasını istiyoruz dedi.
Çiftçi Mallarını Koruma Birliği Başkanı Mahmut Öz , Bu yıl mahsul çok iyi. Ancak bazı yörelerimizde kötü bakım şartları nedeniyle fıstıklarda erime görüldü. Bu da verim ve kalite kaybına yol açtı. Hasat mevsiminin tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum açıklamasını yaptı.
Siirt’in büyük fıstık üreticilerinden Kemal Varır ise, üreticilerin erken hasada başlamamalarını istedi. Varır, Üreticilerimiz çalınır korkusuyla erken hasada başlıyorlar. Halbuki fıstığın olgunlaşmasını beklemek gerekir. Bu tarih de Eylül ayının ortalarıdır. Bu tarihten önce toplanan fıstıklar hem daha kilo atıyor ve hem de dalda çatlamadıkları için de kalite kaybına uğruyorlar dedi.

Anahtar Kelimeler:
SiirtFISTIK HASADI
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.