Siirt Üniversitesi konuk evi seminer salonunda akademisyenlere yönelik patent eğitimi gerçekleştirildi.
Siirt Üniversitesi Akademisyenlerinin, araştırmaları sonucunda ortaya çıkan model ve tasarımların hem ticarileştirilmesi hem de yasal haklarının korunması açısından patentlenmesi ya da faydalı model olarak tescillenmesi için düzenlenen ‘Patent Eğitimi’ programına akademisyenler yoğun ilgi gösterdi.
Siirt Üniversitesi Rektörlüğünün destekleri ve Kariyer Merkezi Müdürlüğünün girişimleri ile gerçekleşen programa Patent Uzmanı Edip Deha Bilir eğitmen olarak katıldı.
Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak program kapsamında yaptığı konuşmalarında; bu işin sahne gerisinde programın düzenlenmesine katkı sunan akademisyenlerimize ve katılımcılara teşekkürlerini iletirken patent eğitimine dair kanaatlerini ve üniversitemizin patentleşme sürecine ilişkin bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Rektör Şındak; “Üniversitemiz özelinde akademik araştırma ve patent konularında ülkemizin iyi üniversitelerinden biri haline geldik. Çok yakın bir zamanda uluslararası bir kuruluş tarafından yapılan bir çalışmada Üniversitemiz Ar-Ge alanında Türkiye’ de 12.sırada yer alırken, mühendislik alanında ise 1. olmuştur.
Bu başarılar, istediğimizde neler yapabileceğimizin en somut ve güzel örneğidir. Diğer taraftan araştırma süreçlerinde de çok iyi noktalara ulaştığımızı da göstermektedir. Bu noktadan sonra atılacak en önemli adım bu seviyemizi korumanın yanı sıra, katma değere dönüşecek model ve tasarımları ortaya koyan araştırmalara ağırlık vermektir.
Bu süreç neticesinde hem üniversitemiz hem de ülkemizin gelişmesine katkımızı artıracaktır. Araştırmalarımızda ortaya koyacağımız söz konusu model ve tasarımların ticarileştirilmesi ve yasal haklarının korunması açısından patentlenmesi ya da faydalı model olarak tescillenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda bugün sizlerin geliştirmiş olduğunuz ürün ve modelleri yasal zeminde korumaya yönelik düzenlenen bu eğitimin çok önemli olduğunu ve bu kapsamda sizlere çok değerli katkılar sağlayacağını düşünmekteyim. Aslında üniversitemiz patent alanında da ciddi başarılar ortaya koymuştur. 2022 yılı itibariyle alınmış 7 patent bulunmaktadır ve bunun yanında başvuru aşamasında 2 adet çalışmamız daha bulunmaktadır. Her fırsatta ifade ettiğimiz gibi, geçen yıl yaptığımızdan, bu yıl daha fazlasını yapmak durumundayız.
Bölgemizin zorlukları negatif etki gibi görülebilir ancak farklı bir bakış açısıyla, bölgemiz çok bakir bir alan. Her yönüyle gelişmeye, her türlü iş alanın kurulmasına açık bir yerdeyiz. Bu durum da bize eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Şahsım ve üniversite yönetimi olarak ülkemize, bölgemize ve kurumumuza katkı sunacak her türlü çalışmada tüm kapıları açmak için akademisyenlerimizin yanınızdayız.
Ar-Ge grubuyla yaptığımız toplantıda patent konusunun ve öneminin daha iyi anlaşılması gerektiğini gözlemleyince, bu eğitimi hızlı bir şekilde sizlere sunmak istedik. Bizler, sizlerin gelişmesi ve etkin olarak çalışması için her türlü şartları sağlama noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Sizlerden de bu doğrultuda verimli çalışmalar bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.