“Dinlerin Yeni Reklam Yüzü: Sinema” konulu konferans Siirt Üniversitesi Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşti.
İlahiyat Fakültesi Çarşamba Seminerleri kapsamında gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Necati Sümer katıldı.
Lumiére Kardeşler’den bu yana sinemanın kullanımı ve kullanım alanlarına tarihsel olarak göz gezdiren Sümer, siyasal ve politik olanın güç mücadelesi ile başlayan sinemada propaganda tarihinin zaman içinde nasıl şekillendiğini insanların düşünme, ikna olma, taraf olma gibi algılarını nasıl yönettiği üzerine odaklandı.
Doç. Dr. Necati Sümer sinema sanatındaki bu durumun farkında olunmasının gerekliliğini ve filmleri eleştirel bir gözle izleyebilmenin önemini “Sinema günümüzde artık bir lüks değil ihtiyaç haline gelmiştir. İnsanlar ister büyük sinema salonlarında isterse de evlerinin küçük salonlarında film izlemeyi bir alışkanlığa dönüştürmüşlerdir.
Sinemanın bu gerçekliği yani geniş halk kitlelerine çok kısa sürede ulaşabilme işlevi onun salt bir eğlence aracı olmaktan çıkarmıştır. Ortaya çıktığı ilk günden itibaren bir sanat olarak sinema; edebiyatı, müziği, inancı, ahlakı kısacası hayatı konu edinmiştir.
Bu çerçevede sinema propagandanın kullanışlı bir aracı haline gelmiş konumuz özelinde inançların yeni reklam yüzü olmuştur. Gerek Batı'da gerekse de Doğu'da dinler sinema aracılığıyla kendine yer bulmakta veya mevcut yerlerini pekiştirmektedir.
Yönetmenin bir inancı eleştirel veya savunucu tutumu seyircinin o filmi nasıl izleyeceğini belirleyebilmektedir. Dolayısıyla sinema filmleri artık sadece eğlence veya tüketim kültürünün bir aracı değil fikir veya inanç misyonerliği yapmanın başka bir ifadesidir.” sözleriyle ifade etti.