Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Kezer Yerleşkesinde bulunan Tıbbı Bitki ve Aromatik Bitkilerin Siirt'te Yaygınlaştırması Projesi kapsamında lavanta, kekik, dağ çayı, ada çayı, biberiye ve çöven ekili tarlada yetkili hocalar ve basın mensupları ile incelemelerde bulundu.
Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Doğan ARSLAN, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin ARSLAN ve Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Önder Volkan BAYRAKTAR tarafından hazırlanan ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen “Bazı Önemli Tıbbi Bitkilerin Siirt İlinde Yaygınlaştırılması Projesi” eğitimlerinin altıncısı gerçekleştirildi.
Eğitimde hem üretici hem de teknik elemanlara Dr. Öğr. Üyesi Doğan ARSLAN tarafından tıbbi ve aromatik bitkilerin tarla başında uygulamalı olarak eğitimleri verildi.
Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, öğretim üyeleri ve basın mensupları ile birlikte tarlada incelemede bulundular. Hedeflerinin üreticilere yeni gelir kapısı sağlamak olduğunu işaret eden Erman, şöyle konuştu:"Hangi bitkilerin tarımını yaparak gelirini yükseltebileceğini göstermeye çalıştık.
Bu aromatik bitkilerin ekimi aynı zamanda bölgenin iklim şartları göz önünde bulundurularak çeşitlendirilmiştir. Önümüzdeki yıllarda ilimizde buna yönelik çiftçilerimizin üretimi sağlanacak. Ziraat Fakültesi bünyesinde çiftçiye yeni alternatif tarım ürünleri tanıtarak gelirinin artmasına olanak sağlıyoruz." dedi.
Ziraat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Doğan Arslan da deneme bahçesindeki 7 dekar alanda lavanta, kekik, ada çayı, dağ çayı, biberiye ve çöven ekildiğini dile getirerek Siirt ve çevre illerdeki üreticilere aromatik bitkileri tanıtarak, bu pazardan hak ettikleri payı almalarını sağlamayı amaçladıklarını belirten Arslan, hem üretici hem de teknik elemanlara tıbbi ve aromatik bitkilere ilişkin tarlada uygulamalı eğitim verdiklerini aktardı.
Dünyada tıbbi ve aromatik bitki pazarının 110 milyar dolar olduğuna işaret eden Arslan, "Türkiye'nin bu pastadaki payı 300 milyon dolar civarında. Ülkemiz 2023 vizyonu hedeflerinden biri de tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen dış gelirin 5 milyar dolara çıkarılmasıdır." ifadesini kullandı.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen “Bazı Önemli Tıbbi Bitkilerin Siirt İlinde Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında yapılan bu eğitimler; içerik ve nitelik bakımından Türkiye’de ilk olabilecek bu eğitimlerde; KEKİK (altı farklı ticari tür: Origanum vulgare, Origanum vulgare subsp. vulgare, Origanum onites, Origanum syriacum, Origanum vulgare subsp. gracile, Origanum vulgare subsp. hirtum), LAVANTA (iki farklı ticari tür: Lavandula intermedia ve Lavandula angustifolia), BİBERİYE (Rosmarinus officinalis), ADAÇAYI (Salvia officinalis), DAĞ ÇAYI, (Sideritis perfoliata) ve ÇÖVEN (Gypsophila arrostii) bitkilerinin tarla şartlarında yetiştiriciliği hakkında üreticilere uygulamalı eğitimler verilerek, bu bitkilerin Siirt ilinde başarı ile yetiştirilebileceği ticaretinin yapılabileceği vurgulandı.