Siirt Üniversitesi (SİÜ) Ziraat Fakültesi ve Dicle Kalkınma Ajansınca (DİKA) bir otelde Uluslararası Siirt Fıstığı Çalıştayı düzenlendi.
Barden otelde gün boyu devam eden çalıştayın açılışında konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için yeni tarım tekniklerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Fıstık aşısının 1900 lü yıllarda Siirtli tüccarlar tarafından İran dan salatalık ve benzeri meyvelerin içinde getirildiğini belirten Demirhan 1980 yılından itibaren fıstıkçılık alanında başlayan hareketliliğin 2002 yılından itibaren de büyük bir ivme kazandığını söyledi.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Koray Özrenk’te konuşmasında Siirt fıstığının kıraç ve kireçli topraklarda yetişebilen ve verimli yılları ile verim yıllar arasında çok büyük bir fark olmayan bir meyve çeşidi olduğunu belirtti. Siirt fıstığına yatırımların devam ettiğini ifade eden Prof.Dr.Özrenk bu durumun verim ve gelir artışına neden olacağını söyledi.
Siirt Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr.Nihat Şındak ise üniversitenin tarım ve hayvancılık alanlarında ihtisaslaşma yolunda olduğunu ifade ederek bundan sonraki süreçte de benzer etkinlikler yapılacağını söyledi.
DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ da çalıştayın ana temasının yerel ürünlere katma değer kazandırmak olduğunu söyledi.
Siirt fıstığının ihracatında büyük mesafeler alındığını aktaran Altındağ, şunları kaydetti: "Bu yetiyor mu? Yetmiyor çünkü potansiyeli olan ama bu potansiyeli ve gücünü uyandıracak hamlelere ihtiyaç duyuluyor. Artık dünyada bir şey yapabilmek, üretebilmek yetmiyor. Bunu satmak, pazar bulabilmek ve rekabet edebilmek, pazarlarla nitelikli katma değer ve sürdürebilen ürünler üretmek gerekiyor."
Vali Ali Fuat Atik’te konuşmasında ilimizdeki tarımsal çalışmalara değindi. Vali Atik”İlimizin kalkınma lokomotifi tarım ve hayvancılıktır. Siirt ekonomisinin can damarı olarak gördüğümüz tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığımızın himayelerinde, çok yönlü projeler uyguluyoruz.
Her biri kendi alanında marka haline gelen Siirt Fıstığı, Pervari Karakovan Balı ve Zivzik Narı için birçok proje ve milyonlarca liralık yatırım yapıldı. Yapılmaya devam ediliyor.İlimizin sahip olduğu tarım potansiyelini ekonomiye kazandırmak için valilik olarak, üreticilerimize büyük destekler sağlıyoruz.
Bunun sonucunda ilimiz ve ilçelerinde Siirt Fıstığı, Zivzik Narı, Pervari Balı ve diğer tarımsal ürünler işlenmeye başlanmış, tarıma dayalı sanayi gelişmeye başlamıştır.
2002-2017 tarihleri arasında ilimizdeki çiftçilerimize 373 milyon 200 bin TL tarımsal destek verilmiştir.İlimiz, 300 bin dekarı aşan arazisiyle ülkemizde Fıstık üretiminde 3.sırada yer almaktadır.
Ayrıca 1 milyon 200 binin üstünde küçükbaş hayvan sayısı ile Türkiye’de ilk beşte, 160 bin arı kovanı, 1.700 ton bal üretimi ile Türkiye’de ilk ondadır. 10 bin dekar arazi ve 12 bin 500 ton verimi ile Zivzik Narı üretimi bulunmaktadır. Fıstık üretimi, 2002 ile 2018 yılları arasında 7,5 kat artış göstermekle birlikte, 2002 yılında 40 bin dekar olan Siirt fıstığı alanımız, bugün itibariyle 300 bin dekarı aşmış durumdadır.
Ayrıca 15 bin ton civarında olan Siirt fıstığı verimini, destekleyeceğimiz sulama projeleri ve modern yetiştirme teknikleri ile çok kısa zamanda 50 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz.” Dedi.
İran ve Gaziantep Fıstıkçılık Araştırma Enstitüleri ile ülkemizin önemli üniversitelerinden bilim adamları da sundukları tebliğlerde Siirt fıstığının dikimi bakımı gübrelenmesi sulanması ve ürünün toplanması konularında tebliğler sundular.
Sert kabuklu meyveler konusunda bir tebliğ sunan Prof.Dr.Mehmet Seyit Şen bu meyveleri çerez olarak adlandırmakla aslında onlara hakaret ettiğimizi ve hepimizin her gün mutlaka bir miktar sert kabuklu meyvelerden tüketmemiz gerektiğini söyledi.
Beylerin kahvaltıda dahi hanımlarından sofrada neden fıstık bulunmadığını sorgulamaları gerektiğini Prof.Dr. Şen fıstığın içerik bakımından lif ve glisemik endeks açısından iyi olması nedeniyle tok tuttuğunu ve şeker hastalarına yararlı olduğunu belirtti.
Çalıştayda İran ve Amerika da ki fıstık yetiştiriciliğinden de örnekler verildi.