Bu haber kez okundu.

Siirt'te 'Özgür Gazze' Temalı Uluslararası Kısa Film Festivali Sona Erdi
banner229

Anadolu Kültür ve Sanat Meclisi Derneği  tarafından bu yıl 7'ncisi düzenlenen "Özgür Gazze" temalı "Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali", düzenlenen ödül töreniyle sona erdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali‘nde yaptığı konuşmada, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Bakan Tekin, “Ülkelerinin bağımsızlıkları, özgürlükleri, demokrasileri, hukuk devletleri tehlikeye girdiği zaman, canları pahasına ona sahip çıkacak bir kuşak yetiştirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Festivalin Anlamı ve Filistin’in Furumu

7. kez düzenlenen “Özgür Gazze” temalı festival, Anadolu Kültür ve Sanat Meclisi Derneği tarafından gerçekleştirilmekte. Törende konuşan Tekin, Filistin konusunun önemine değinerek, “Bu vesileyle başta İsmail Heniyye ve Yahya Sinvar olmak üzere Filistin’in meşru davasını savunan liderlere ve şehit olan tüm Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Öte yandan, Tekin, Filistin’e yapılan saldırıların ardından Türk okullarının zulme uğrayanlara destek vermek adına etkinlikler düzenlediğini belirterek, “Geçen yıl 7 Ekim’de yapılan saygı duruşu ve bu yılki eğitim yılının başında gerçekleştirilen bağımsızlık temalı etkinlikler bu bilinci artırmaktadır.” şeklinde konuştu.

Sanat ve Hukukun Önemi

Bakan Tekin, sanatsal faaliyetlerin zulme karşı duruş için önemli bir araç olduğunu ifade ederek, uluslararası metinlerin yeniden tartışılmasına ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Tekin, “Uluslararası örgütler bu metinleri ciddiye almıyorsa iki yüzlü demektir.” dedi.

Vali Dr. Kemal Kızılkaya da festivalin Siirt’in tarihi ve kültürel mirasını sanatsal bir düzlemde tanıtma işlevini vurguladı. 

Festivalde Ödüller Dağıtıldı

Festivalin sonunda, en iyi kısa film ödülünü “The Chair” isimli filmiyle Reza Mohammadi, ikinciyi “Dilek Kutusu” ile Büşra Baran ve Feyzi Baran, üçüncüyü “Çare” ile Şeyhmus Abik aldı. Siirt-Gazze Kardeşlik Ödülü ise Zahra Arab’ın “No Cut” filmiyle verildi.

27 ülkeden 293 kısa filmin başvurduğu festivalde 31 filmin finale kaldığı ödül töreninde dereceye girenlere ödüllerini Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Vali Dr Kemal Kızılkaya ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Anadolu Kültür ve Sanat Meclisi Derneği Başkanı Baran Mayda, bu yılki festivalin Gazze’ye adanmış tek festival olma özelliği taşıdığını belirtti.

27 farklı ülkeden başvurular aldıklarını söyleyen Mayda, başvuruların önemli bir kısmının Filistin ve Gazze temalı belgesel ve filmlerden oluştuğunu jüri üyelerinin derece yapan filimlerde zorlandığını söyledi.

Eruh ve Kurtalan ilçelerde de gösterimler yapıldığını belirten Baran Mayda., Festival boyunca atölyeler, söyleşiler ve etkinliklerle Gazze’nin direnişi ve Filistin’in haklı mücadelesi sanatın evrensel diliyle dünyaya aktarıldığını söyledi. 

Baran Mayda, festival boyunca kendilerine büyük destek olan Siirt Valiliğine, Siirt Üniversitesine, onursal Başkan Prof. Dr. Yasin Aktay’a ve tüm Siirt halkına teşekkür etti.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.