Bu haber kez okundu.

SİİRT MUTFAĞI DÜNYAYA AÇILACAK
banner229

Siirt mutfağının kültürel miras olarak geleceğe taşınması, tanıtılması ve turizme kazandırılması amacıyla İstanbulda düzenlenen 'Siirt Gastronomi Kongresi'nde Siirt mutfağının Türkiye’de ve dünyada daha iyi tanıtıması için yapılması gerekenler konuşuldu.

Kongrenin açılışında hazırladığı 'Siirt' adlı belgeselin gösterimini yapan İz TV Yönetmeni Coşkun Aral “Uygarlık tarihinin izlerine Siirt'in tatlarında, lezzetlerinde, ilahilerinde hatta ninnilerinde bile rastlama imkanınız var. Böyle bir zenginliğin tanıtılması lazım” dedi.

Green Park Pendik Oteli'nde düzenlenen kongrede Siirt mutfağı incelendiğinde dünyanın kurtuluşunu sağlayacak reçeteler bulunduğunu anlatan Coşkun Aral, “En büyük idealim bu reçeteleri, tarifleri doğru insanlarla yapmak' 'Siirt'te tarihi Göbeklitepe'den 2 bin yıl eskiye dayanan bir ören yerimiz var. Burada çıkan buluntular Batman Müzesi'nde sergileniyor. Dilerim ki eserler, Siirt'te bir müzeye gelir” şeklinde konuştu.

SİİRT MUTFAĞI DÜNYAYA AÇILACAK
“Siirt Mutfağı”adlı kitabin yazarı Yrd. Doç. Dr. Aynur İlhan Tunç ise kitabının bir çok çevrilmesiyle Siirt mutfağının dünyaya yayılacağını belirterek mutfak hakkında yöresel bilgiler verdi. Siirt Vali Yardımcısı Yunus Koç, Dicle Kalkınma Ajansı-DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Siirt Milletvekili Yasin Aktay ise Siirt mutfağını natımka üzere ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını belirterek daha sonra yapılacak yurtiçi veyurtdışındaki tüm etkinliklere destek vereceklerini belirttiler.

ZEKİ AÇIKÖZ: SADECE KİTAPLA DEĞİL, TATTIRARAK TANITMALIYIZ
Türkiye Aşçılar Federasyonu-TAFED Başkanı Zeki Açıköz, “Mutfak bizim işimiz. Giydiğimiz beyaz önlükler mutfakta temizliğin ve kalitenin işaretidir. Beyaz kelebekler olarak en iyi Türk yemeğinin yörenin ürünleri ile yapıldığını biliyoruz’ dedi. Zeki Açıköz şöyle devam etti: Siirt başta olmak üzere Türkiye’nin tüm şehirlerinin özel yemek kültürü önce ülkemizde yayılmalı. Menülere girmeli, sonra ise yurt dışına açılmalıdır. Türkiye’nin tüm mutfaklarında Siirt yemekleri olmalıdır. Bizlere çok iş düşüyor. Sadece kitap yazarak anlatmak havanda su dövmektir. Yemeğin tadını almaları sağlanmalıdır. Perde pilavı ile büryan kebabı dışında yemekleri olan Siirt mutfağı daha iyi tanıtılmalıdır. Biz aşçılar olarak bu konuda yapılacak tüm tanıtımlarda yer almaya hazırız.”

Aşçılar Derneği Başkanı Fikret Özdemir ise şehir turizmini gastonomi ile süslemek gerektiğini belirterek “Yöresel malzeme ile yapılan yemekler tercih ediliyor. Yabancılara Türk mutfağını ve Türk ürünlerini kullandırmak için çok çalışmak gerekir. Fransızlar kendi yöresel ürünleri olmadan yemek bile yapmıyorlar”dedi.

ÖNEMLİ KATILIM OLDU
Siirt Valiliği, Siirt Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Dicle Kalkınma Ajansı-DİKA ve Turizoom Ajansı’nın katkılarıyla düzenlenen "Siirt Gastronomi Kongresi" Pendik Green Park Otel’de yapıldı.
Turizoom Ajansı ve Turizm Otel Yöneticileri Derneği-TUROYD Başkanı Ali Can Aksu’nun gayretiyle düzenlenen
Siirt Gastronomi Kongresi’ne Siirt Vali Yardımcısı Yunus Koç, AK Parti MKYK Üyesi Ethem Sancak, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Siirt eski milletvekili Afif Demirkıran, Dicle Kalkınma Ajansı-DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Türkiye Aşçılar Federasyonu-TAFED Başkanı Zeki Açıköz, Aşçılar Derneği Başkanı Fikret Özdemir, Türk mutfağının ünlü aşçıları Mehmet Yalçınkaya, Rafet İnce, Arif Aktürk, Fatih Açıkgöz, Turizm Otel Yöneticileri Derneği-TÜROYD Yönetimi ve üyeleri Murat Yumak, Aykut Bakay, Turgay Solmaz, Ziya Altınay, Tayfun Sancar, Halil Duru, Çem Yağrı, Selen Ertunga, Ekonomi Muhabirleri Derneği-EGD Başkanı Celal Toprak, Gastronomi Turizmi Derneği-GTD Başkanı Gürkan Boztepe, Başkan Yardımcısı Ömer Kartın, İz TV Yönetmeni gazeteci Çoşkun Aral, Yrd. Doç. Dr. Aynur İlhan Tunç ile çok sayıda aşçı, turizmci, Siirtli işadamı ve katılımcı yer aldı.

DÜŞ GEZGİNİ: GAZETECİ ÇOŞKUN ARAL
Siirtli gazeteci Coşkun Aral, memleketinin kültürel ve yöresel lezzetleriyle ilgili bilgi verdi. Anılarını anlatan Aral, Siirt'in çok farklı kültürlerin buluştuğu bir coğrafya olduğuna dikkati çekti. Aral, Siirt'in hem yöresel hem tarihi kültürünün daha fazla tanıtılması ve uluslararası organizasyonlarda yerini alması gerektiğini belirtti.

Doğduğu, büyüdüğü Siirt'e çok şey borçlu olduğunu söyleyen Coşkun Aral, birçok medeniyetin izine rastlanabileceğini, bütün bu güzelliklerine rağmen kentin bölgedeki terör olaylarından olumsuz etkinlendiğini belirtti. Kendisini "meraklı düş gezgini" olarak tanımlayan Aral, kentin gastronomi kültürüyle yakından ilgilendiğini sözerine ekledi.

TARİHİ ESERLERİN TURİZME KAZANDIRILMASı LAZIM
Coşkun Aral, Siirt'in çok zengin olan yemek kültürünün eski dönemlere dayandığını belirterek, şöyle konuştu: "Daha üç gün önce Ermeni bir dostum, Siirt'in Ermenicede 'yürek' anlamına geldiğini söyledi.

Buna çok değişik anlamlar yüklenebilir. Siirt, kozmopolit bir coğrafya, yani Araplar, Kürtler, Türkler, Ermeniler... Uygarlık tarihinin izlerine Siirt'in tatlarında, lezzetlerinde, ilahilerinde hatta ninnilerinde bile rastlama imkanınız var. Siirt'te yediğimiz bir lezzeti Artvin'de de alabiliyorum, Yemen'de de alabiliyorum. Böyle bir zenginliğin tanıtılması lazım. En az 27 türde içli köfte hamuruyla yapılan yemek var. Vejetaryenlerin de yiyebileceği bir yemek. Siirt mutfağı irdelenirse bence dünyanın kurtuluşunu sağlayacak reçeteler var. En büyük idealim bu reçeteleri, tarifleri doğru insanlarla yapmak."

SİİRT BELGESELİ ÇEKİYORUM
Siirt'in çok dilli bir kültür olduğunu da dile getiren Aral, Gaziantep ve Antakya gibi olmasını istediği kentle ilgili bir belgesel çektiğini anlattı. Belgesele Siirt Valiliği ve belediyesinin verdiği destekler için teşekkür eden Aral, belgeselde Siirt'in yöresel lezzetleri ve tarihinin anlatıldığını söyledi.

Kentin tarihi eserlerinin turizme kazandırılmasının önemini belirten Aral, şöyle devam etti: Şanlıurfa'ya 18 kilometre mesafedeki Göbeklitepe, dünyaya tanıtılan bir ören yeri. Siirt'te tarihi Göbeklitepe'den 2 bin yıl eskiye dayanan bir ören yerimiz var. Burada çıkan buluntular BatmanMüzesi'nde sergileniyor. Dilerim ki eserler, Siirt'te bir müzeye gelir. Siirt'te doğunun en eski limanı bulundu. Bunu arkeologlar dışında kimse bilmiyor. Siirt'te küçük atölyelere, üretim yerlerine, yerel değerleri tanıtacak projelere ihtiyacımız var."

VALİ YARDIMCISI YUNUS KOÇ: SİİRT YEMEKLERİNİN DÜNYAYA TANITILMASI GEREKİR
Zirvenin açılışında konuşan Siirt Vali Yardımcısı Yunus Koç, kongrenin, 12 bin yıllık tarihi ve kendine özgü özellikleri bulunan Siirt yöresel lezzetlerinin turizm dünyasına kazandırılması amacıyla düzenlendiğini anlattı. Birçok medeniyetin ve uygarlığın izlerini taşıyan Siirt'in yöresel mutfağını "zengin, orijinal, benzersiz, kendine has özellikleri bulunan, çok renkli" şeklinde tanımlayan Koç, bu mutfağın kültürel miras olarak geleceğe taşınması ve tanıtılmasını, en önemlisi turizme kazandırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Turizm sektörünün sürekli geliştiğini, yerli ve yabancı turistlerin beklentilerinin değiştiğini ve çeşitlendiğini dile getiren Koç, "Turistler artık daha farklı deneyimlemeler sunan, daha bilgili, çevreye daha duyarlı, yöresel değerleri ve otantik özelliğini koruyarak sürdüren farklı kültürleri tercih ediyor." diye konuştu.

Yunus Koç, gastronomik unsurların turistik destinasyonlara değer kattığını belirterek "Farklı kültür ve medeniyetlerin derin izlerini taşıyan Siirt, eşsiz doğa güzelliklerinin yanı sıra ülkemizin önemli mutfak kültürüne sahip bir ilidir. Siirt'in gastronomik değerlerinin, konuklara otantik bir ortamda sunulacak mekanların oluşturulması kentin turizm pastasından daha çok yararlanmasına imkan sunacak" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.