Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Siirt Meyveciliği konulu panel Mühendislik-Mimarlık Fakültesi konferans salonunda gerçekleşti.
Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Prof. Dr. Faik Ekmel Tekintaş, Prof. Dr. Turan Karadeniz ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Yılmaz Boz’un konuşmacı olduğu panelimizde Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Koray Özrenk moderatörlüğü üstlendi. Panelde meyvelerin yararları ve Siirt meyveciliği konuları ele alındı.
Açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Koray Özrenk, fakülte olarak yapmayı planladıkları etkinliklerden bahsetti. Böyle bir paneli düzenlemekten onur duyduklarını dile getirdi.
Rektör Prof. Dr. Murat Erman yaptığı konuşmada, 2013 yılında kurulan ve günümüzde 7 bölümde eğitim veren Ziraat Fakültemizin genç dinamik ve kendi alanlarında uzman bir akademisyen kadrosuna sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Erman, önümüzdeki yıldan itibaren peyzaj mimarisi bölümünün de açılması için gerekli girişimlerin yapıldığını sözlerine ekledi.
Panelin ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen cevizin yararları üzerinde durdu. Omega 3 açısından en zengin bitkilerin keten tohumu ve ceviz olduğunu belirterek her insanın günde 30 gram kadar yani 5 -6 adet cevizi tüketmesi gerektiğini söyledi.
Geçmiş dönemlerde cevizin ekmeğe katık yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Şen, bu meyvenin Parkinson alzhameir, damarlarda plaklaşma gibi hastalıkların önüne geçtiğini ifade etti. Lif oranın en yüksek meyvenin olan cevizin anti oksidan olduğunu da belirten Prof. Dr. Şen cevizin yanı sıra badem, fıstık ve fındığın çerez olarak tanımlanmaması gerektiğini ifade ederek, sofralardan eksik tutulmamalı dedi.
Prof. Dr. Tekintaş yatırımcıların modern meyve yetiştiriciliğine yöneldiğini, ticari işletmelerin karlı ve pazar istekleri yüksek tür ve çeşitlerle kurulması gerektiğini vurguladı.
Meyvelerin bir sağlık kaynağı olduğunu belirterek çeşitli meyvelerin hangi hastalıklara iyi geldiğini anlatan Prof. Dr. Turan Karadeniz, karabiber ve fındığın birlikte kavrularak yenilmesi halinde gribe çok iyi geldiğini söyledi.
Meyvelerin bol lifli olduğunu ve bir insanın günlük 30 gram lifli gıdalar alması gerektiğini ifade ederek ülkemizde bu miktarın ancak 12 gram olduğunu belirtti. Bundan dolayı günde 5 öğün meyve tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Karadeniz, 100 gram Siirt fıstığında 4 gram lif bulunduğunu ve lifli gıdaların aynı zamanda kabızlığa karşı iyi geldiğini sözlerine ekledi.
Dr. Yılmaz Boz’da yaptığı konuşmada meyvecilik alanında yaptıkları çalışmaları anlattı. Siirt yöresine ait tayfi ve haseni gibi üzümlerin başka ekolojilerde yetiştirildiğinde aynı aroma ve kaliteyi vermediğinin görüldüğünü söyleyerek ilimizde yerli çeşitler yanında kaliteli, bölgeye iyi adapte olacak farklı üzüm çeşitlerinin de denenmesi gerektiğini vurguladı.
Dr. Boz ekonomik değeri yüksek olan, antioksidan özellikler taşıyan Aronya adlı yeni bir sağlık meyvesinin Siirt florasına uygun bir yapıya sahip olduğunu belirterek bu bitkinin denenmesini önerdi ve Siirt’e fidan gönderebileceklerini söyledi.
Soru ve cevap bölümünün ardından konuşmacılara plaket ve hediye takdimi ile panel sona erdi.