İlimiz ve ilçelerinde ilaç, kozmetik ve boya yapımında kullanılan ve meşe ağaçlarında yetişen Mazı'ya yoğun bir ilgi var.
İlimizde Mazı işiyle uğraşan Ahmet Özgür, Siirt, Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Adıyaman illerinden topladığı mazı’ları Irak, Belçika, Rusya, Hindistan ve Malezya’ya ihraç ediyor.
İlimiz ve Bölge illeri köylerinde ve mezralarında meşe ağaçlarından toplanan (mazı) ekonomik anlamda hayatı olumlu yönde etkilemeye devam ediyor.
İlimizde Mazı işiyle uğraşan Ahmet Özgür, yanında günü birlik çalıştırdığı işçilere de gelir kaynağı sağlıyor.
Ahmet Özgür yaptığı açıklamada; her yılın Temmuz ayında hasadına başlanan Mazı’nın Ocak ayına kadar toplanabileceğini ifade ederek, bölgemizden Karadeniz’e fındık toplamaya giden işçilerin artık kendi illerinde bulunan Mazı’yı toplayarak Karadeniz’e fındık toplamaya gitmeyerek aile bütçelerine büyük katkı sağlayabileceklerini, toplayacakları Mazı’nın kilosunu 12 TL’den kendilerinden alacağını söyledi.
Ahmet Özgür, mazı toplama, ailelerin önemli geçim kaynağı olmaya başlayacağını, Kilosu 12 TL'den alıcı bulan mazı’nın, ilimiz, tüm köyleri ve mezralarında geçimini çiftçilik ve hayvancılıkla sağlayan ailelerin ek gelir kaynağı haline geleceğini ifade etti.
Köyde iş umudu olmayan gençlerin ve çocukların yüzünü güldürecek olan mazı’nın son yıllarda özellikle ilaç, kozmetik ve boya sektörünün vazgeçilmezi durumunda olduğunu söyledi.
Özellikle yurt dışında Irak, Belçika, Rusya, Hindistan ve Malezya gibi ülkelere ihraç yaptığını belirten Özgür, Güneydoğu Anadolu’da mazı rekoltesinin 1000, 1100 ton civarında olduğunu söyledi.
Özgür,köylerde vatandaşların günlük olarak 10 kiloya kadar mazı toplayabileceğini, kalabalık ailelerin günlük olarak yaklaşık 70 kiloya kadar topladığı mazıları Tillo durağında bulunan işyerimize satabileceğini söyledi.
Zaman zaman yükselen veya inen fiyatları ile değişkenlik gösteren Mazı 12 Liradan alıcı bulabiliyor.
Kaliteli bir haber. Bu önemli bitkinin ekonomik getirisi halka daha geniș şekilde duyurulmalı