Siirt'te, Siirt fıstığını ve kültür zenginliklerini tanıtmak amacıyla 'Siirt Fıstığı Doğa ve Kültür Festivali' bando eşliğinde düzenlenen kortej yürüyüş ile başladı.
Kentin Siirt fıstığını ve kültür zenginliklerini ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtmak amacıyla, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Siirt Valiliği organizasyonuyla, Siirt Fıstığı Doğa ve Kültür Festivali' 15 Temmuz Demokrasi Meydanında başlayan kortej yürüyüşü ile başladı.
Siirt 15 Temmuz Demokrasi Meydanında bando eşliğinde başlayan kortej yürüyüşü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü binasına kadar devam etti.
Burada düzenlenen etkinliğe, Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Siirt İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, Kültür ve Turizm İl Müdürü İrfan Tekin, Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Bando gösteriminin ardından, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü binasında bulunan konferans salonunda konuşmalar yapıldı.
Turkiye'de Kabuklu Fıstıkta 3'üncü Sıradayız"
Etkinlikte söz alan Vali Dr. Kemal Kızılkaya, Vali Kızılkaya, "Siirt Fıstığı, kadim şehrimizin simgesi ve 'yeşil altın'ıdır. Bu festival, kültürümüzü zenginleştirecek ve milli birliğimizi güçlendirecektir." dedi.
İlimizin kalkınma lokomotifleri olan tarım, hayvancılık ve turizm, bu festivalin de temel taşlarını oluşturduğunu vurgulayan Vali Kızılkaya, “Tarım Bakanlığımızın desteğiyle, Siirt Fıstığı, Pervari Balı ve Zivzik Narı gibi ürünlerimizi daha da geliştirmek için çok yönlü projeler hayata geçiriyoruz.
Siirt genelinde 400 bin 790 dekar alanda 32 bin 800 ton Siirt Fıstığı üretimi ile Türkiye’de birinci, Antep Fıstığı üretiminde ise üçüncüyüz. 2002 yılında 45 bin dekar olan Siirt fıstığı alanımız, bugün 400 bin dekarı aşmış durumda.
Dikili fıstık ağaçlarımız yaklaşık 11 milyon adede ulaşmıştır. Önümüzdeki yıllarda sulama projeleri ve modern yetiştirme teknikleri ile Siirt fıstığı verimini 50 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.
Amacımız, huzur ve güven ikliminde ilimizi daha ileriye taşımak ve Siirt halkına daha iyi bir yaşam kalitesi sunmak olduğunu ifade eden Vali Kızılkaya, "Birlik ve beraberliğimizi pekiştiren bu festivalin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, festivalin düzenlemesinde emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı.
Siirt Fıstığı’nın dünü, bugünü ve yarını üzerine yapılan söyleşi ile devam eden festivalde, Siirt Fıstığının geleceği hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Konferans salonunda düzenlenen açılış programına, İl protokolü, akademsiyenler, kurum amirleri, üreticiler STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Vali, Kızılkaya'nın konuşmasının ardından etkinlik, Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan ve diğer konuşmacıların sunumları ile devam etti.