Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen “YÖK Anadolu Projesi Tanıtım Toplantısı”, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde YÖK’ün organize ettiği “Yüksek Öğretim Kurulu Anadolu Projesi” kapsamında, 2006 yılından sonra kurulan Anadolu'daki 15 genç üniversite ile ülkemizin 12 köklü üniversitesi eşleştirildi.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı projeyle gelişmiş üniversitelerin altyapısı, akademik kadrosu ve birikimleri, Anadolu'daki genç üniversitelerin istifadesine açıldı. Ayrıca bu proje ile genç üniversitelerin eksiklerinin hızla kapatılması hedeflenmektedir.
Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada: “YÖK Anadolu Projesi” kapsamında Siirt Üniversitesi olarak biz de “Çukurova ve Gebze Teknik Üniversiteleri” ile eşleştik. Ülkemizin bu güzide üniversiteleriyle yükseköğretimde kaliteli eğitim-öğretim anlayışının yerleşmesi ve bilimsel deneyimlerin aktarılması konusunda çok yönlü işbirliği içerisinde olacağız.
Proje kapsamında Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümümüz ile Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümümüz Gebze Teknik Üniversitesi ile Tıp Fakültemiz ve Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümümüz de Çukurova Üniversitesi eşleştirilmiştir.
Partner üniversitelerimiz ile projeden en verimli şekilde faydalanmayı, iki üniversite arasında en kısa sürede öğrenci ve öğretim üyesi değişimini başlatmayı, ortak bilimsel toplantı, proje ve etkinlikler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
“YÖK Anadolu Projesi” ile yeni açılan üniversitelerin gelişimine sundukları katkılardan dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç’a, Çukurova Üniversitesi Prof. Dr. Meryem Tuncel’e ve Gebze Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan’a teşekkür ediyorum.
”YÖK Anadolu Projesi”nin ilk aşamasında, 2006 yılından sonra kurulan diğer üniversiteler de programa dâhil edilebilecektir. Ayrıca eşleşmeleri yapılan üniversitelerin öğrencileri, belirlenen 63 programda, eşleştirildikleri üniversitenin programlarına da iştirak edebilecektir.
“YÖK Anadolu Projesi” nedir?
Yeni YÖK tarafından yükseköğretimimizde ilk kez uygulanacak olan “YÖK Anadolu Projesi”, yeni kurulan veya gelişmekte olan “genç üniversitelerin”, belirlenen bazı alanlarda gelişiminin diğer üniversiteler tarafından desteklenmesi amacıyla, akademik insan gücü ve araştırma alt yapısı bakımından daha gelişmiş “kıdemli üniversiteler” ile eşleştirilmesini öngörmektedir.
Proje kapsamında yapılan ön çalışmalar neticesinde Genç ve Kıdemli üniversiteler arasında eşleştirme protokolleri imzalanarak, proje kapsamındaki eşleştirmelerin “alanları, niteliği, öğrenci, akademik ve idari personel hareketliliği, eğitim ve öğretim, Ar-Ge ve proje alanlarında yapılacak işbirliklerinde üniversitelerin hak ve yükümlülüklerine ilişkin hükümler belirlenmiştir.
YÖK Anadolu Projesi ile 12 kıdemli üniversitemizin öğretim üyeleri, 2006’dan sonra kurulan 15 Genç Üniversitemizin belirlenmiş bazı bölümlerdeki bazı derslerde öğrencilere bizzat ders verecekler ve araştırma alanlarında danışmanlık yaparak yol göstereceklerdir.
Üniversiteler araştırma alt yapılarını ve kütüphane olanaklarını karşılıklı olarak birbirlerine açacaklardır. Proje, lisansta olduğu kadar, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki genç akademisyenlere de önemli katkılar verecektir.
Üniversitelerimizin “Açık Bilim – Açık Erişim” ve uzaktan eğitim olanakları da pandemi döneminde projenin yürütülmesine geniş bir kolaylık sağlayacaktır.
Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülecek olan projenin 2020-2021 akademik yılı bahar dönemi itibariyle hayata geçirilmesi planlanıyor. YÖK Anadolu Projesinden yararlanacak olan genç üniversitelerimizdeki öğrenci sayısı 170 bin 480’dir.