Siirt Üniversitesi Keçi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde dördüz doğum gerçekleşti.
Siirt Üniversitesi Keçi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde çoklu gebelik yaşayan Romanov cinsi koyun klinik belirtileri nedeniyle Hayvan Hastanesine kaldırıldı. Veteriner hekimler tarafından yapılan ultrason muayenesi sonucu yavruların dördüz ve canlı olduğu anlaşıldı. Yavrular sağlık gerekçesi ile erken doğum -Prematüre- Siirt Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nde sezaryen yöntemiyle alınarak dünyaya getirildi.
Erken doğum olması nedeniyle zayıf ve gelişimini tamamlayamayan yavrular hayati risk taşıdığı için özel bakım altına alındı.
Yoğun bakım ünitesinde ve kuvözde 24 saat gözetim altında kalan yavrular zorlu geçen 10 günün ardından hayata tutundu.
1,5 kilogram olarak dünyaya gelen kuzular 10. günün sonunda doğum ağırlığının 700 gram canlı ağırlık artışıyla taburcu edilerek barınaklarına gönderildi. Keçi Uygulama Araştırma Merkezinde uzmanlar ve bakıcılar tarafından müşahede altında tutulan kuzular anne sütünün yanında özel olarak biberonla besleniyor.
Barınaklarına gönderilen kuzulara geçmiş olsun ziyaretinde bulunan Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak ahırları tek tek dolaşarak yavrular ve damızlık hayvanlar hakkında bilgi ve yaşam mücadelesini kazanan dördüzleri biberonla besledi.
Rektör Şındak ziyaret hakkında “Merkezimizde 2016 yılında üniversitemize kazandırılan Romanov cinsi koyunlarla ilgi güç doğum gerçekleşti. Prematüre doğum sancıları ve klinik belirtileri nedeniyle hayvan hastanemize kaldırıldı. Yapılan incelemeler sonucunda annede doğumu engelleyecek problemlerin olduğu belirlendi. Doğal doğumun olamayacağı anlaşılınca kuzularımız sezaryen doğumla kurtarılmıştır. Yoğunluğumuzdan ötürü zamanında ziyarete gelememiştik, hastane sonrası kendi barınaklarında kuzuları ziyaret etme ve bakıcılarına geçmiş olsun deme fırsatı bulabildik. Rektör yardımcılarım ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ziyarette çiftliğimizin güzel bir işleyiş içerisinde olduğunu gördük ve bundan memnuniyet duyduk. Prematüre olgular basit olgular değil, Romanov cinsi koyunlarda çoğunlukla çoklu doğum olduğu için anne sütü yetemeyebiliyor, yavruların özel besine tabi tutulması serumla, biberonla beslenmesi durumlarından dolayı özel ilgi ve bakıma ihtiyacı oluyor.
Bu manada dekanımıza, hocalarımıza, müdürümüze ve merkez çalışanlarımıza ilgi ve alakalarından ötürü teşekkür ediyorum” dedi.
Romanov cinsi koyunların adaptasyonu ile ilgili açıklamalar yapan Siirt Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tekin Şahin “Romanov cinsi koyunlar bildiğiniz gibi Ukrayna’dan getirildi, iklim koşulları ve mevsimsel şartlar farklı olduğu için daha sıcak ve kurak bir iklime sahip olan Siirt’e uyum sağlamaları amacıyla ahır ve barınaklara büyük fanlar getirerek serin bir ortam oluşturduk. İki, üç jenerasyonu sağlanan ortamda atlatan koyunlarımız artık Siirt’e ve Türkiye’nin her yerinde yaşayabilecek uyumu sağladı. Bu koyunların özelliği kuzu fabrikası olması, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın sürüleri büyütmede kullanabileceği çok verimli ve kârlı bir cins, bu yüzden melezleme yapılmadan yavru alınması daha uygundur. Romanov cinsi koyunlara talep çok fazla, fakat şu aşamada dişi sayımızın yeterli olmaması nedeniyle bu talepleri karşılayamıyoruz” dedi.
Veterinerlik Fakültesi Keçi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde devam eden doğum sezonunda, bugüne kadar gerçekleşen 10 doğumda bir tane dördüz iki tane üçüz, dört tane ikiz iki tane tekli yavru olmak üzere 20 yavru dünyaya geldi. 56 adet daha gebe koyunun doğumunun beklendiği Keçi Uygulama Araştırma Merkezinde 91 anaç dişi ve 8 koç olmak üzere 91 damızlık hayvan bulunuyor.