Psikolog Esra Geyik’ten Depremden etkilenen çocuklar İçin neler yapılmalı konusunda anne ve babaları uyardı.
İçimizin kan ağladığı ve yas sürecinde olduğumuz bu dönemde birkaç uyarıda bulunmayı mesleğime borç bilirim. Depremin acısını yüreğimizde hissediyoruz, elimizden geleni yapmak istiyoruz. Deprem bölgesindeki çocuklar için bazen bir nefes, battaniye olmak istiyoruz bazen de onları sarıp sarmalamak istiyoruz. Bu süreçte bir battaniye olup saramazsakta elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.
Peki bu süreçte çocuklarımız için neler yapmalıyız?
Psikolog Esra Geyik,Öncelikle çocuklarımızı ekranlardaki görüntülerden, medyanın olumsuz etkilerinden uzak tutalım. Çocuğumuz şuan da etkilenmiyor gibi görünse bile bugün duydukları, izledikleri yalnız kalamama, karanlıktan korkma, uyku problemleri, anne baba kaybından korkma gibi durumlarla kendisini gösterebilir. Fakat çocuğumuzu bir fanusa koyup depremden hiç bahsetmemek gerçekçi değildir. Evde birincil gündemimiz bu, televizyonları kapatsak bile telefonla konuşuyoruz, mesajlaşıyoruz.
Psikolog Esra Geyik,Çocuğumuz elbette deprem ile ilgili sorular sorabilir. Bu soruları geçiştirmeden çocuğumuzun yaşına uygun olacak ve onu korkutmayacak şekilde en doğru açıklamayı yapalım. Bu konu hakkında, fazla ve terimsel bilgi verilmemelidir. Çocuğumuzun konuşmasına, duygularını ifade etmesine izin verelim.
Psikolog Esra Geyik,Çocuğumuzla birlikte bir yardım kolisi hazırlayıp ya da alışverişe gidip aldıklarımızı yardım yapan merkezlere teslim edebiliriz. Duygularımızı çocuğumuzla paylaşabiliriz çünkü hiç yaşanmamış gibi davranmak uygun değildir. Çocuğumuz bu durumdan korkabilir, endişelenebilir ona duygusunu anladığımızı bu duygunun normal olduğunu söyleyebiliriz.
Psikolog Esra Geyik,Çocuklarımızın yanında “Enkaz altında kaldı, çıkarılamadı, öldü, evler yıkıldı. “ gibi cümleleri kurmamak için özen gösterelim.
Deprem bölgesinde yaşıyorsak, çocuğumuz korkular yaşıyor, gece uykuları bölünüyor ve uyuyamıyor olabilir. Bu durumda çocuğunuzun yanında olmak gerekir. Onu sıkı sıkı saralım, sanki hiç bir şey olmamış gibi davranmayalım çünkü bu çocuğunuzu daha çok zedeler. “Aaa korkma yok bir şey, büyüdün sen cesur ol lütfen” gibi cümleler kurmayalım. Çocuğumuz bu durumdan korkuyorum dediğinde “biliyorum korkuyorsun, bu çok normal ama gün gelecek her şey düzelecek.” güveni çocuğunuza vermeniz lazım.
Psikolog Esra Geyik,Bunun bir süreç olabileceğini bu süreçte yan yana olduğunuzu, birbirinizi sevdiğinizi, sardığınızı çocuklarımıza göstermekle yükümlüyüz. Bu süreçte hem depremi yaşamış hem de yaşamamamış fakat uzaktan etkilenen çocuklarımız oyunlarda deprem simülasyonu yapabilir. Yani deprem oluyormuş gibi davranabilirler. Üst üste legolar dizip deprem oluyor diyebilirler. Bazı oyuncakları depremin altında, enkazın altında kalabilir. Bu tip oyunlarda “oynama, kötüyü çağırma” diye bölmeyelim. Oyun, çocuğun kendisini ifade etme, sorunları çözme yöntemidir
. Psikolog Esra Geyik,Çocuğunuz bu oyunları oynayarak depremi anlamlandırmaya çalışmakta ve en önemlisi korkusunun, kaygısının üstesinde gelmeye çalışmaktadır.
Bu nedenle çocuğunuz bu tip oyunlar oynadığında onu izleyin, o oyunda siz de kendinize bir rol biçin ki çocuğun içinde bulunduğu durumu da anlayıp, destek olabilin ve ara ara minik rahatlatıcı mesajlar verebilin.
Psikolog Esra Geyik,Değerli ebeveynler, çocuklarınıza depremi nasıl anlatacağınıza dair ilerleyen günlerde faydalı bir oyun sunacağım sizlere. Bu oyunu uygulamanızı tavsiye ediyorum. Sağlıcakla kalın
Psikolog Esra Geyik