14 Kasım Dünya Diyabet Gününde Final Okulları öğrencilerine diyabetin nasıl oluştuğu, diyabet olunduğunda belirtileri ve diyabet olmamak için nasıl beslenilmesi gerektiğiyle ile ilgili Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Mehmet Nezir Güllü ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Nuray Altınkum tarafından eğitim verildi.
Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Mehmet Nezir Güllü; öğrencilere diyabetin tanımı, kimlerde görüldüğü ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet hastalığının pankreasın kana yaydığı insülinin yetersiz olması durumunda kan şekerinin yükselmesi olduğunu açıklayan Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Mehmet Nezir Güllü, "Kan şekeri yükseldiği zaman, bir zehir etkisi yapıyor. Gözde, böbreklerde, sinir sisteminde,ayaklarda ve birçok organda zehir etkisi oluşturarak bozulmalara yol açıyor. Bu anlamda, şeker hastalığı, önemli bir hastalıktır. Dolayısıyla, önlem, tedbirler ve tedavi çok önemlidir.
Şeker hastalığının iki tipi var. Birincisi; genç yaşta gördüğümüz diyabet. Sebebi daha çok vücudun, mikroplara, bakteri ve virüslere karşı savunma sisteminin pankreasa verdiği zararla ortaya çıkan bir şeker hastalığıdır. Pankreas hücreleri tahribat gördüğü için görevini yapamıyor. Dolayısıyla bu kişilerde tamamen insülin yokluğu söz konusu. Bu kişiler insüline bağımlıdırlar.
İkinci tip ise; orta yaş ve üzerinde gördüğümüz, daha çok halk arasında şeker hastalığı denilen ve yaygın olarak gördüğümüz, Tip 2 dediğimiz diyabet hastalığıdır. Bizim için önlem alınabilir ve tedavisi yapılabilir bir hastalık. Obezler, erkeklerde bel çevresi 102 santim, kadınlarda 88 santimi geçenler, vücut kilo endeksinin 25'in üzerinde olduğu kişiler, ayrıca hareketsiz yaşam tarzı olanlar, sigara içenler, aşırı alkol kullananlar ve birinci derecede aile yakınlarında şeker hastalığı bulunanlar risk altındadır".
Şeker hastası çocuklarda halsizlik, çok su içip, çok idrara çıkma, vücutta su kaybına bağlı olarak kuruluk, nefeste koku, sık nefes alma sıklıkla görülür” dedi. Dr.Güllü, Diyabetli hastalardaki bulgular ise sürekli susama, ağız kuruluğu, çok su içme suya doymama, çok ve sık idrar yapma, sınıfta sık sık tuvalete gitme, gece idrara çıkma ve daha önce yatağını ıslatmayan çocukların yatağını ıslatmaya başlaması, iştah artması, çok yemesine rağmen kilo kaybı, kolay yorulma ve bitkinlik, okula devamda aksamalar ve derslerde başarısızlıktır.”
Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Mehmet Nezir Güllü, pankreasta insülinin olması ama insülin direncinin az olması durumunda da diyabet rahatsızlığının ortaya çıkabildiğini belirterek, "Tip 1 veya Tip 2 dediğimiz hastalarda, kan ve idrar testleri ile rahatsızlığı kolaylıkla tespit edebiliyoruz.
Tip 1'lerde insülin bağımlılığı varsa insülin tedavisi, Tip 2'lerde de hayat tarzını değiştirerek, kiloluysa kilo verdirerek, vücut kitle endeksini düşürerek, sigara, alkol gibi alışkanlıklarından uzaklaştırarak, diyet anlamında da şekerli gıdaların tüketimini azaltarak diyabet tedavisi uyguluyoruz. Bunun dışında, gerekli hallerde, ilaç ve insülin tedavisi de gündeme gelebiliyor" şeklinde konuştu.
Özel Siirt Hayat Hastanesi Diyetisyeni Nuray Altınkum, öğrenciler için gerçekleştirdiği sunum ile öğrencileri konuyla ilgili bilinçlendirdi. Özel Siirt Hayat Hastanesi Diyetisyeni Nuray Altınkum, özellikle sağlıksız beslenme ve hareketsizliğin diyabete davetiye çıkardığını hatırlatarak, “Günümüzde diyabet rahatsızlığının adını daha sık duymaya başladık.
Bunun en önemli nedeni genetik faktörlerinin ötesinde maalesef sağlıksız beslenme ve hareketsizlik. Doğru beslenme alışkanlıkları kazanarak ve gün içerisindeki hareketlerimizi arttırarak diyabetten kendimizi ve yakınlarımızı koruyabiliriz.” şeklinde konuştu. Özellikle çocuk yaşta doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmanın önemini vurgulayan Diyetisyen Altınkum, çocukların beslenme planlarını hazırlayanların ebeveynleri olduğunu ve ebeveynlerin sağlıklı beslenme konusunda titiz davranması gerektiğini hatırlattı.
Konuşmaların ardından öğrenciler diyabetle ilgili Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Mehmet Nezir Güllü ve Diyetisyen Nuray Altınkum’a sorular sordu.
Özel Siirt Hayat Hastanesi personel müdürü Cahit Kars,bu tür etkinliklerin diğer okullarımızda devam edeceğini belirtti.
Final Okulları yönetiminden yapılan açıklamada, ”Özel Siirt Hayat Hastanesi teşekkürlerimizi sunar, diyabet ve obezite konusunda farkındalığın artarak sağlıklı yaşam standardının oluşmasını dileriz” denildi.