Siirt halkına sağlık hizmetini en iyi şekilde sunmaya çalışan Özel ASEMA Hospital’da görev yapan ve diz spor yaralanmaları ile ilgili çalışmaları olan Op.Dr.Şeyhmus KIRAN; diz problemleri içerisinde sık karşılaşılan ön çapraz bağ yırtıkları hakkında bilgi vererek doğru ve uygun cerrahi tedavi ile başarılı sonuçlar alınabileceğini ifade etti.
Bir yılı aşkın bir süredir Siirt Özel ASEMA Hospital’da görev yapmakta olan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Şeyhmus Kıran; dizde eklem içerisinde yerleşim gösteren ve spor yaralanmalarında yırtılabilen ön çapraz bağın, dizin stabilitesinde ve fonksiyonlarındaki önemine vurgu yaparak cerrahi tedavi ile iyi sonuçlar alınabileceğini ifade etti.
Ön çapraz bağ yaralanmaları ile ilgili olarak aşağıdaki bilgileri okuyucularımız ile paylaşan Op.Dr. Şeyhmus KIRAN; bu ameliyatın kendi hastanelerinde yapılabildiğini ve gereksiz yere Siirt halkının başka şehirlere gitmemesi gerektiğini vurguladı.
Ön Çapraz Bağın Görevi Nedir ve Nasıl Yaralanır?
Ön çapraz bağ uyluk kemiği ile kaval kemiğini birbirine bağlayan, diz içerisinde yerleşim gösteren, dizin kaymadan sağlıklı bir şekilde hareketlerine ve fonksiyonlarına imkan tanıyan ana ligamenttir. Ön çapraz bağ sıklıkla ayak yerde sabitken vücudun diz merkez olacak şekilde dönmesi sonucunda ya da dize yandan direkt olarak gelen darbeler sonucunda yaralanabilir. Bu da sıklıkla halı saha maçları başta olmak üzere diğer sportif aktiviteler esnasında olur.
Ön Çapraz Bağ Yaralanmasında Bulgular Nelerdir?
Yaralanma esnasında bağın kopma sesi duyulabilir ve şiddetli ağrı eşlik eder. Beraberinde eklemde kanamaya bağlı olarak hızlı gelişen bir şişlik olur. Şişlik birkaç hafta içerisinde geçer ve daha sonra dizde fonksiyon bozuklukları başlar. Ön çapraz bağ yaralanması olan hastalarda; dizde kayma, yerinden çıkacakmış hissi, dizde boşluğa düşme yada boşalma hissi, dize karşı güvensizlik ve dizde atlama hissi gibi şikayetler olur. Hastalar dizlerini sportif aktivitelerle beraber, günlük yaşantılarında da rahat kullanamadıklarından yakınırlar.
Ön Çapraz Bağ Yaralanmasında Ameliyat Kimlere Yapılmalı?
Ön çapraz bağ yaralanmasında cerrahi tedavi 40 yaşından genç, fiziksel olarak aktif, özellikle sporla uğraşan, dizi ile ilgili fonksiyonel beklentisi yüksek, ameliyat sonrası rehabilitasyona uyum gösterebilecek hastalara yapılmalıdır. Aktivite düzeyi düşük, diz ile ilgili yakınmaları fazla olmayan, aşırı kilolu ve yaşlı hastalarda ameliyat dışı tedaviler düşünülmelidir.
Ön Çapraz Bağ Yaralanmasında Cerrahi Tedavi Nasıl Yapılır?
Ön çapraz bağ yırtıldıktan sonra uç uca dikilme şansı yoktur. Hastanın kendi vücudundan alınan farklı liflerin kapalı yöntemle diz içerisine yerleştirilmesi esasına dayanan cerrahi prosedür en popüler olan yaklaşımdır.
Ortopedi camiası içerisinde halen hangi greftin kullanılacağı, greftin hangi yöntemlerle tespit edileceği ve cerrahi yaklaşımlar tartışma konusu olup cerrahın tecrübesi ve tercihine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ön çapraz bağın yerine konulmak üzere alınan liflerin açılacak tüneller içerisinde sabitlenmesi için; titanyum vidalar, vücutta emilebilir materyallerden imal edilmiş vida veya implantlar ve özel sistemler kullanılır.
Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Ön çapraz bağ cerrahisinde başarı yapılan ameliyatla beraber sonrasında ki rehabilitasyon sürecine de bağlıdır. Hasta ameliyattan bir gün sonra koltuk değneği ile ayağa kalkabilir ve ağrı oluşturmayacak kadar yük vererek yürüyebilir.
Ameliyattan hemen sonra egzersizlere başlanır ve
ÖN ÇAPRAZ BAĞ CERRAHİSİNDE SON NOKTA!
Siirt halkına sağlık hizmetini en iyi şekilde sunmaya çalışan Özel ASEMA Hospital’da görev yapan ve diz spor yaralanmaları ile ilgili çalışmaları olan Op.Dr.Şeyhmus KIRAN; diz problemleri içerisinde sık karşılaşılan ön çapraz bağ yırtıkları hakkında bilgi vererek doğru ve uygun cerrahi tedavi ile başarılı sonuçlar alınabileceğini ifade etti.
28 Ocak 2016 Perşembe 12:28
Bu haber kez okundu.