Bu haber kez okundu.

İtalyan Piyanist ve Besteci Mazzoni’den Ahmet Adnan Saygun'a Anlamlı Vefa
banner232

Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılı kapsamında geçen yıl Prag'da düzenlenen kutlamalarda Büyükelçi Dr. Egemen Bağış ve eşi Beyhan N. Bağış’ın daveti üzerine Ahmet Adnan Saygun'un 1934 yılında bestelediği "İnci" (Perla) adlı eseri, kendi eserleri ile harmanlayarak özel bir yorumla yeniden yorumlayıp aranje eden ve özel konuk olarak sahne alan İtalyan Piyanist ve Besteci Giulia Mazzoni, İtalya’nın Lago di Garda bölgesinde, Gardone’de verdiği konserde Türk beşlisi olarak tanınan Cumhuriyetin ilk dönemine damga vuran klasik müzik üstadlarından Ahmet Adnan Saygun’a özel atıf yaptı. 

Sanatçının eşi, tanınmış İtalyan entellektüel şair ve yazar Gabriele d’Annunzio’nun büyük torunu olan Montenevoso Prensi Federico d’Annunzio’nun evsahipliğinde dedesinin son 17 yılını geçirdiği Vittoriale degli Italiani (Muzaffer İtalyanlar) müzeye dönüştürülen sarayının bahçesindeki amfitiyatroda gerçekleşen gala konserine italyan devleti tarafından farklı dönemlerde verilen iki ayrı devlet nişanına (Cavaliere, Commendatore) sahip Büyükelçi Dr. Egemen Bağış ve Andrea Bocelli Vakfı İyi Niyet Elçisi olan eşi Beyhan N. Bağış da konuk olarak katıldı. İtalyan kültür, sanat, siyaset ve iş dünyasının temsilcilerinden oluşan üç bin civarındaki seyircinin takip ettiği konserde sanatçı Giulia Mazzoni, Ahmet Adnan Saygun'un "İnci" adlı eserini kendi yorumuyla sunarken büyük ekranlarda Türkiye’nin turistik beldelerini ve Saygun’u tanıtan görüntüler paylaşıldı.
Mazzoni yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında bizzat Atatürk tarafından yurtdışına müzik eğitimi almak üzere gönderilen beş büyük üstattan biri olan Ahmet Adnan Saygun’dan çok etkilendiğini, ülkesi İtalya’nın dost ve müttefiği Türkiye’nin 100. yılında yakın aile dostları Büyükelçi Bağış ve eşinin daveti üzerine Prag’da düzenlenen ulusal gün resepsiyonunda sahne alarak, kendisinin bazı besteleriyle harmanladığı "İnci" adlı eseri icra ettiğini vurgulayarak eşinin büyükdedesi Gabriele d’Annunzio’nun müzesinde yeniden yorumlamaktan mutluluk duyduğu bu parçayı Bağış çiftine ve Türkiye ile İtalya arasındaki mükemmel ilişkilere ithaf  ettiğini ifade etti. 

Eserleri ve fikirleri ile bir çok İtalyan ve Avrupalı yazar, düşünür ve siyasi entellektüeli de etkileyen, İtalya’nın Nazım Hikmet’i olarak da bilinen Gabriele d’Annunzio’nun “Muzaffer İtalyanlar” adını verdiği ve vefatından sonra vasiyeti üzerine bahçesine defnedilip, müzeye dönüştürülen Garda gölü manzaralı kültür ve sanat kompleksinin bahçesinde yer alan amfitiyatro sahnesinde gerçekleştirilen konserde sanatçı Mazzoni’ye Kanada, Brezilya, İsviçre ve İtalya’dan gelen müzisyenler de eşlik etti. Mazzoni’nin onur konukları olarak konseri izlemek üzere Prag’dan gelen Bağış çifti gösterdiği kadirşinaslık ve Türk dostluğu için sanatçıya teşekkür ettiler.
Büyükelçi Bağış farklı modern yorumları ile film müziği konusunda da bir çok ödül kazanan Mazzoni’nin Saygun’a olan hayranlığının Türkiye’nin tanıtımı için büyük bir fırsat olduğunu ve gerçek bir Türkiye dostu olan sanatçı ile gerek Türkiye’de gerekse farklı coğrafyalarda işbirliği potansiyellerini de görüştülerini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.