İŞKUR tarafından, eski hükümlü ve engelli vatandaşlara yönelik Hibe Desteği projesine başvurular başladı. Projeye katılmak isteyen vatandaşlar E-devlet veya İŞKUR şubeleri üzerinden 18 Eylül-6 Aralık 2024 arası başvuru yapabilecek.
İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) tarafından 2025’in birinci dönemine ilişkin eski hükümlü ve engelli vatandaşlara yönelik Hibe Desteği projesine başvurular başladı. Proje ile engelli ve eski hükümlü vatandaşların kendi iş yerlerini kurması, mesleki eğitim, istihdam ve rehabilitasyon desteği ile topluma kazandırılmaları amaçlanıyor.
2025/1. Dönem Engelli ve Eski Hükümlü proje başvurularını 06 Aralık 2024 tarihi saat 23:59’a kadar e-Devlet üzerinden çevrimiçi (online) olarak yapılacaktır. İl Müdürlüğü veya Hizmet Merkezlerine elden veya posta yolu ile yapılacak proje başvuruları kabul edilmeyecektir.
Proje başvurularında istenen tüm bilgi ve belgelere eksiksiz ve doğru olarak yer verilmesi gerekmektedir. İl Müdürlüğü tarafından yapılacak kontrollerde bilgi ve belge eksikliği olan projeler sistem üzerinden iade edilecektir. İade edilen projeler eksik bilgi ve belgelerin tamamlanması şartıyla sistem üzerinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar tekrar gönderilebilecektir.
Bu tarihten sonra eksikliklerin hiçbir şekilde tamamlanması mümkün değildir. Eski hükümlülere yönelik hibe desteğinde eski hükümlünün projesini Adalet Bakanlığının ilgili birimleri (denetimli serbestlik müdürlükleri, koruma kurulları gibi) aracılığı ile Proje Başvuru Rehberi’nde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hazırlamaları ve yine ilgili birimler aracılığı ile İl Müdürlüğüne iletmesi gereklidir. Eski hükümlünün doğrudan kendisinin yapacağı başvurular dikkate alınmaz ve proje sahibine iade edilir.
Bu projede amaç, kendi işini kurmak isteyen ve istihdamında güçlük çekilen engelli ve eski hükümlülere kendiişlerini kurmaları için destek sağlamaktadır. Hayvancılık ile ilgili (Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arıcılık) projeleri de kapsayan bu hibe desteğinin geri ödemesi bulunmamakta burada tek şart işletmenin faaliyetinin üç yıl devam etmesidir.
Bu destek, kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlüler için büyük bir fırsattır. Bu destekten faydalanmak isteyenlerin Girişimcilik Belgesi, Hayvancılık Projelerinde Sürü Yönetimi Belgesi Arıcılık Projelerinde Arıcılık Belgesine sahip olması gerekmektedir.
Sürü Yönetimi Belgesi İŞKUR’un düzenlediği kurslara katılarak Arıcılık Belgesi ise İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınabilmektedir. Girişimcilik Belgesi E-Devlet üzerinden KOSGEB’in sayfasına girerek elektronik ortamda en fazla üç günlük bir kurs ve basit bir sınava tabi tutularak alınabilmektedir.
Komisyon değerlendirmesi sonrasında kaynak tahsis edilmesine karar verilen projelerde, başvuru sahibinin talep etmesi halinde, aşağıdaki maliyetler karşılanabilecektir:
Projeler kapsamında;
Komisyon değerlendirmesi sonrasında kaynak tahsis edilmesine karar verilen projelerde, başvuru sahibinin talep etmesi halinde, aşağıdaki maliyetler karşılanabilecektir:
a) Kuruluş işlemleri desteği: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 20.000TL.
b) İşletme gideri desteği: Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla % 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 80.000TL. (tarım ve hayvancılık sektörüne ait projelerde kira desteği sağlanmadığından en fazla 40.000TL.)
c) Kuruluş (demirbaş) desteği: Tarım ve hayvancılık sektörüne ait projelerde sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili demirbaş maliyetleri için vergiler dahil en fazla 240.000TL, diğer sektörlere ait projelerde sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 300.000TL.
Kendi işini kurmak isteyen Engelli ve Eski hükümlüler için çok önemli olan bu hibe desteğinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız, Siirt Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne başvurduklarında kurum personeli tarafından kendilerine projenin ayrıntıları ve hazırlanması gereken belgeler hakkında ayrıntılı bilgi verilecektir. Kurum olarak her türlü desteği vereceğimiz vatandaşlarımızı kurumumuza bekliyoruz. Başvurular yukarıda belirtilen tarihler arasında alınacak bu 06/12/2024 tarihinden sonra yapılacak başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir.
Ayrıntılı Bilgi
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri, www.iskur.gov.tr, 444 75 87, Alo 170
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.
Siirt Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü