Siirt İŞKUR İl Müdürlüğü, korona virüs salgının görülmesinin ardından gerek istihdam oluşturmaya katkısıyla gerekse de salgına karşı hem çalışanlara hem de başvuranlara ilişkin aldığı tedbirlerle takdir topluyor.
İŞKUR İl Müdürü Ömer Aslan, zorlu süreçte istihdamın oluşması için gece gündüz çalıştıklarını belirtti.
İŞKUR İl Müdürü Ömer Aslan, “Siirt İŞKUR İl Müdürlüğü olarak, işverenlere yönelik kısa çalışma ödeneği kapsamında olan işçilerimizin refah düzeylerini yükseltmek adına ödenekleri aralıksız sürdürmekteyiz.
Kısa çalışma ödeneği Bakanlığımız tarafından yapılan düzenleme sonrasında 600 günlük sigortalı çalışma sayısını 450 prim gün sayısına, 120 günlük sözleşme akit günlerinde ilişkin süre de 60 güne düşürüldü. Bu vesileyle işverenlerimizin daha çok destek alması sağlanmış oldu.
Yapılan düzenlemeler ile bu haklardan daha fazla kişinin faydalanması sağlandı” ifadelerine yer verdi. İŞKUR herhangi bir işverenin kısa çalışma ödenek talebine ilişkin hiçbir şekilde fiziki ortamda belge kabul etmediklerini vurgulayan Aslan, “Mutlak surette elektronik ortamda yapılması gerekiyor.
İŞKUR’un sitesinde kısa çalışma talep formları mevcut, kısa çalışmadan faydalanacak işçilerin listesi de ekleniyor. Ayrıca bu dönemde işverenlerimizin kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için hangi nedenlerden ötürü olumsuz etkilendiğine dair kendi beyanları söz konusu olacak.
COVID-19 salgınından ötürü olumsuz etkilenen sektörler 2 farklı şekilde müracaat edebilecek. Birincisi işyerindeki faaliyetlerin 1/3 oranında azalması, ikincisi de 4 haftalık bir süre içerisinde işyerinin durmuş olması koşulları aranır. Kısmi iş durdurmalarında mutlak surette en az 1/3’ünün durmuş olması esas alınır, daha az iş durması halinde kısa çalışma ödeneğinde faydalanamazlar” dedi.
Düzenlenecek formalara ilişkin detayları açıklayan Aslan, “Formda ayrıca faydalanmak istediği 3 aylık sürenin başlangıç ve bitiş tarihlerini mutlak surette beyan etmesi gerekiyor. Formda işveren veya işveren vekilinin imzasının da yer alması gerekiyor. Bu belgeler İŞKUR’un mail adresine gönderiliyor. İŞKUR olarak oluşturduğumuz gruplarla mailleri kontrol ediyoruz. Kurduğumuz komisyonlar başvuru belgeleri üzerinde incelemeler yapıyor, eksiklik tespit edilirse tamamlanması için iletişim kuruluyor.
Eksiklik bulunmuyorsa işçilerin iban numaralarına maaş yüklemelerini yapan diğer komisyona sevki yapılıyor. Çok sayıda müracaat gerçekleşiyor. Biz gece gündüz demeden, haftanın 7 günü oluşturduğumuz komisyonlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her ne kadar ortalıkta salgın bir hastalık olsa da bu salgına karşı her türlü tedbirimizi alarak görevimizi yerine getiriyoruz” diye ekledi.
Ömer Aslan, sözlerinin devamında çalışanların büyük fedakarlık ile mağduriyetlerin önüne geçildiğini belirterek, “İŞKUR çalışanlarının da emniyet ve sağlık çalışanları gibi motive edilmesi önemli.
Motive edildikçe sanayicimize, esnafımıza, işsiz vatandaşımıza bir nebze de olsa destek sunmak adına çalışmalarımızı artıracağız. Belgeleri uygun görülen başvurunun maaş yüklemesi daha hızlı şekilde yapılabiliyor. Başvuru yapan işverenin beyanı esas alınacak. Beyanı yanlış olan işveren de sorumlulukları kabul etmiş olacaktır” ifadelerine yer verdi.
Aslan,” Vatandaşlarımızın bu zorlu süreçte elektronik ortamdan işlemlerini gerçekleştirmelerini önemsiyoruz. Elektronik ortamda kısa çalışma ödeneği başvurularının yanı sıra işsizlik sigortası başvurularını da alıyoruz.
İşsizlik sigortası ödemeleri ve kısa çalışma ödenekleri PTT bank’tan ödeniyordu. Girişimlerimiz sonucunda yığılmaları önlemek adına kişinin beyan edeceği banka veya atmlerinden çekebilmesi veya evine götürülmesi sağlanacak.
Sosyal mesafenin korunması, hijyenik ortamın sağlanması, virüs bulaşın bir şekilde yayılmaması adına kurum olarak alabileceğimiz bütün tedbirleri alıyoruz. Hem vatandaşlarımızı yönlendiriyoruz hem de kendi memurlarımızı motive ediyoruz” dedi.
Siirt’te kısa çalışma ödeneğine birçok sektörün başvurduğunu belirten Aslan, salgından İçişleri bakanlığımızın talimatıyla tedbirler kapsamında kapanan sektörlerin başı çektiğini söyledi.