Siirt'te fıstık ağaçlarında ender görülen salkım ve meyve dökümlerine karşı üreticiyi bilgilendirmek amacıyla fıstık bahçelerinde kontrol ve tespitler yapıldı.
Siirt'te fıstık ağaçlarında ender görülen salkım ve meyve dökümlerine karşı üreticiyi bilgilendirmek amacıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Demirhan, Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Koray Özrenk, Fıstık Üreticiler Birliği Başkanı Şuayip Aslan, üniversite hocaları ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elamanlarının katılımıyla fıstık bahçelerinde kontrol ve tespitler yapıldı.
Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Demirhan, "Konunun uzmanı hocalarımız ve ziraat mühendislerimiz durumun tamamen mevsimden kaynaklanan, ortalamalarının altında ve üstünde yaşanan sıcaklık değişiklikleri ve düzensiz yağışlardan kaynaklandığını, Siirt fıstığı ağaçlarında mevsimsel değişikliklere bağlı olarak fizyolojik problemler olduğunu tespit etmişlerdir.
Kontrollerimiz ve konu ile ilgili alınacak tedbirler konusunda çalışmalarımız aralıksız devam edecektir. Desteklerinden dolayı üniversitemize ve kıymetli hocalarımıza teşekkür ediyorum. Acil tedbirler konusundaki çözüm önerileri çok yakında kamuoyuna ve üreticilerimize duyurulacaktır" dedi
Ziraat Fakültesi Dekanı Prf.Dr. Koray Özrenk ‘’ Siirt fıstığında yaşanan olumsuzluklar sebebiyle il müdürlüğümüzle zaman kaybetmeden çalışmalarımızı ve tespitlerimizi yapıyoruz.
Hocalarımız ve İl müdürlüğümüz mühendisleri ile beraber yapılacak tespitlerimiz sonunda raporumuzu hazırlayarak il müdürlüğümüz aracılığıyla kamuoyuna açıklayacağız.
Fıstık ağaçlarının soğuklanma ihtiyacını tam karşılayamaması nedeniyle yetersiz ve düzensiz çiçeklenme, ilkbahar döneminde ise fazla yağış ve mevsim sıcaklıklarının düşüklüğünden dolayı çiçek, salkım, küçük meyve ve yaprak dökümleri şeklinde fizyolojik problemler tespit edildi.
Fizyolojik problemlerin giderilmesi için fıstık ağaçlarının yeterli düzeyde gübrelenmesi, budanması ve toprağın sürümü gibi kültürel işlemlerin zamanında yapılarak ağaçların güçlenmesi ve geliştirilmesi ile mevsimsel değişikliklerden kaynaklanan sorunlar iyi bakım ve besleme ile aşılacaktır.
Alınacak tedbir ve uygulamalarla bu yıl yaşanacak verim kayıplarının önümüzdeki yıllarda yaşanmayacağını umut ediyoruz. Üniversitemiz ve İl müdürlüğümüz arasındaki iş birliği aratarak devam edecektir. ’’ dedi.
Fıstıkçılar Birliği Başkanı Şuayip Aslan ’’ Siirt Fıstık bahçelerimiz de görmediğimiz bir durum ile karşılaştık. Çok iyi bir verim yılı olacakken verimde ciddi düşüşler olacaktır. İl müdürlüğümüze ve üniversite hocalarımıza yaptıkları çalışmalar ve gösterdikleri hassasiyet için çok teşekkür ediyorum. Verimin daha da düşmemesi için üreticilerimizin önerilecek tedbirlerin acilen ve harfiyen uygulanmasını istiyorum.’’ dedi.