Hamilelikte karşılaşılan sorunlardan biri olan plasenta previa, çeşitli riskli durumlara neden olabiliyor.
Özel Siirt Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ahmet Barışçıl, riskli gebelik olan plasenta previa parsiyaliz hastalığına yakalanan 29 yaşındaki hastanın 6. Sezeryan ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ahmet Barışçıl, çok riskli olan plasenta previa parsiyaliz 6.Sezeryan Ameliyatı ile doğumu sağlıklı bir şekilde gerçekleştirdik; bundan sonra da bu ve buna benzer operasyon ve ameliyatların Özel Siirt Hayat Hastanesinde gerçekleşeceğini ” bölge halkının başka İl ve İlçelere gitmelerine gerek kalmayacağını; vatandaşlara ve hastalara en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarını söyledi.
29 yaşındaki Annenin riskli gebelik olan plasenta previa parsiyaliz 6. Sezeryanını başarılı bir şekilde geçekleştiren Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ahmet Barışçıl’ın başarılı operasyonu sayesinde anne ve bebeğin sağlıklı bir şekilde hastaneden taburcu edilmesini sağladı.
Hasta yakını ameliyatı gerçekleştiren Özel Siirt Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ahmet Barışçıl’a ve ameliyathane ekibine teşekkür etti.
Özel Siirt Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ahmet Barışçıl, Plasenta previa hastalığı ile ilgili bilgi verdi.
Dr. Ahmet Barışçıl, Plasenta previa, bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın rahim içinde doğum kanalını kapatacak şekilde yerleşmesi durumudur. Yaklaşık olarak 300 gebelikten birinde görülmektedir. Normal şartlarda plasenta, hamileliğin ilk haftalarında bebekle birlikte gelişmeye başlar ve hamileliğin ortalarına gelindiğinde yerini sabitler.
Hamileliğin ilk haftalarında yeri değişebilen plasenta, 20. haftadan sonra genellikle rahmin üst kısımlarında olacak şekilde yerleşen plasenta, doğum sırasında bebeğin kanaldan aşağı inmesini engellemez. Ancak plasenta previa durumunda plasenta, rahim ağzına yakın bir yerde yerleşmiştir ve bu durumda bebek rahim ağzına ulaşamaz ve doğum kanalından geçiş yapamaz. PLASENTA PREVİA NEDEN OLUR?
Dr. Ahmet Barışçıl, Plasentanın rahim ağzını kapatacak şekilde aşağıda yerleşmesinin nedeni tam olarak tespit edilememektedir ancak bazı faktörlerin previa riskini arttırdığı bilinmektedir.
• Daha önceki gebeliğinde aynı sorunu yaşamış olmak, plasenta previa riskini 12 kat artırmaktadır.
• Daha önce sezaryen ameliyatı olan kadınlarda plasenta previa görülme riski daha fazladır. Aynı şekilde doğum sayısı arttıkça da risk artmaktadır.
•Çoğul (ikiz-üçüz) gebeliklerde plasentanın boyutu büyüdüğünden, previa riski artar.
•Hamilelikte sigara kullanımı da, karbonmonoksit artışına bağlı olarak plasenta yüzey alanının genişlemesine neden olur ve previa riskini artırır.
PLASENTA PREVİA RİSKLERİ NELERDİR?
Plasentanın istenmeyen şekilde yerleşmiş olması anne ve bebek için bazı riskli durumlara neden olabilmektedir.
ANNE AÇISINDAN;
•Plasenta previa ani kanamalara neden olabilir. Açık renkli ve ağrısız olacak şekilde gözlemlenen kanama, akut ve şiddetli şekilde meydana geldiğinde şok belirtilerine neden olabilir. Tekrarladığında ise anemiye neden olabilir.
•Plasenta previa aynı zamanda plasentanın rahim duvarına yapışarak plasenta accreata durumunun oluşmasına neden olabilir. Doğumdan sonra plasentanın ayrılmasını zorlaştıran bu durum, %10 ihtimalle ortaya çıkarak rahmin alınmasını gerektirecek ciddi sorunlara neden olabilir.
BEBEK AÇISINDAN;
•Previa’ya bağlı gelişen kanama, bebekte de kansızlığa neden olabilir. Anemi, yenidoğanlarda bazı hastalıklara neden olabilmektedir.
• Bebekte pozisyon sorunları ortaya çıkabilir. Normalde baş aşağı durması beklenen bebek poposu aşağıda olacak şekilde, yan veya çapraz şekillerde durabilir.
• Plasenta previa, nadiren de olsa erken doğuma neden olarak bebekte prematüriteye bağlı sorunlara yol açabilir.
•Plasenta previaya bağlı kanamalar geçiren annelerin bebeklerinde rahim içi gelişme geriliği veya gelişimsel anomalilere de rastlanabilmektedir.
PLASENTA PREVİA TEDAVİSİ NASIL OLUR?
• Plasenta previanın bilinen bir tedavisi yoktur. Ancak bu durumdaki gebeler, kanamaya bağlı sorunların engellenebilmesi için titizlikle takip edilmelidir.
•20. haftadan itibaren, rutin olarak yapılan ultrason muayenelerinde plasentanın yerleşimi takip edilir. 34. haftaya kadar plasentanın yer değiştirmesi mümkündür ancak 34. haftadan sonra hala rahim ağzına yakın gözlemlenen plasenta, artık yukarı çıkamayacaktır.
Bu durumda planlı sezaryen doğum tercih edilir, çünkü doğum kasılmalarının başlaması vajinal kanamayı tetikleyerek çeşitli risk durumlarına neden olabilmektedir.