Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ düzenlediği basın toplantısında yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yılmaz Altındağ bölgenin kalkınmasını ve bölge illeri arasındaki kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyledi.
Bir otelin toplantı salonunda düzenlenen toplantıda bilgi veren Altındağ, yatırım yapmak isteyenlerin durumlarına göre maddi sağladıklarını, destek sağlayamadıkları kişilere de gerekli teknik ve bürokratik desteği verdiklerini belirterek kişilerin kendilerine başvurmalarını istedi.
2018 yılı destek programı verileri hakkında bilgi veren Altındağ, DİKA olarak paydaş kurumların 369 projesine destek verdiklerini, toplam bütçesi 26 milyon 655 bin 542 lira olan projelerin 17 milyon 406 bin 619 lirasının kendileri tarafından karşılanacağını belirtti.
Ajansın özel sektörün yanı sıra kamu kurumlarına da destek verdiğini belirten Yılmaz Altındağ “Kurumlarla aynı dili konuşmalıyız. Biz ajans olarak her şeyi yapmak durumunda değiliz, öyle bir haddimiz yok. Her yatırımı yapacağız diye bir yetkimiz yok ama her soruna çözüm bulma mecburiyetimiz var. Ajansın temel kuralı, devlet adına bedelsiz görünür edasıyla danışmanlık yapmaktır. Ama zaman zaman fırsat varsa bunu kazanca dönüştürmek için yatırım yapmıştır ve kamu kurumlarını itelemiştir.
Mali desteklerde ajansın daha önce “Ekonomik Altyapıyı Güçlendirme” projesi vardı. Bu projeyi biraz daha genişletip, bunu mali desteğe dönüştürdük. 28 milyonluk bir proje. Siirt özeline baktığınız zaman altyapıda, KOBİ’de, teknik desteklerde kısacası her konuda ajans bir destek vermiştir.
Örneğin bölgenin en büyük sorunu kurumsal kapasite. Yatırım çok ama maalesef kamu alanlarına uygun kaliteli, nitelikli personel olmadığı için eksik kalıyoruz. Burada devlet bu bölgeye şu an kamu yatırımlarında inanılmaz şeyler yapıyor. Bizim burada yapmamız gereken yereldeki potansiyeli aktif hale getirmek. Bizim iş gücünü aktif ve nitelikli hale getirmemiz gerekir. Dolayısıyla burada bir sürü kamu yatırımlarının olduğunu çok iyi biliyoruz ama burada en büyük sorun kamu kaynaklarına sahiplenme noktasında sürdürülebilir olup olmadığını tabi biz de şüpheliyiz.
Bunun için tek amacımız yatırım yapılırken imkanlarımız var ama bunu kim götürecek bunu biz sorguluyoruz. Bu anlamda projeler geldiği zaman üç soru soruyoruz. Projeyi sahiplenebilecek misin, bunu ne kadar götürebileceksin, riskleri görebiliyor musun diye sorular soracağız. Bu bölgede bu ajans, hakikaten Siirt, Mardin, Batman, Şırnak illerimiz için çok kıymetli. Çünkü yerelden kalkınmayı hedefleyen, senin sorununu senden dinleyen yegane bir kurum. Daha önce merkezden yerele bir kalkınma hareketi vardı. O çok başarı bir kalkınma hareketi değildi.
Son dönemlerde yerelden kalkınma hareketi, gerçek kalkınma oldu. Çünkü yereldeki sorunu yereldekiler bilir. Sorunun çözümü de budur. Bu anlamda bölgesel bir kalkınma gerçekten desteklenmesi gereken bir şey. “ dedi.
Ajansın başta basın olmak üzere bütün paydaşlarla çok iyi bir diyalog ve işbirliği içerisinde olduğunu belirten Altındağ, bunun verimli sonuca ulaşma da büyük önem taşıdığını belirtti.
Altındağ, daha sonra ajansın Siirt’te yaptığı projelerle ilgili slayt eşliğinde bilgi verdi.
123 metre yüksekliği ile Avrupa’nın en yüksek cam terasını Tillo da kurduklarını belirten Altındağ Helvacılar Çarşısında düzenlemeler yapacaklarını da sözlerine ekledi.