Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Ebu Talha kafede düzenlediği basın toplantısında ajansın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi ve Siirt’te tekstil ve enerji sektörlerinin teşvik edileceğini belirtti.
Yatırımcılara her konuda teknik destek verdiklerini belirten Altındağ, ajansların yatırım yapan kurumlar olmadıklarını vurgulayarak, Siirt’in 6. bölge desteği kapsamındaki illerden biri olduğunu ifade ederek, bu desteklerden iyi yararlandığımızı, ancak bunun daha da ileriye gidebilmesi için bu teşviklerin yatırımcılara anlatılması gerektiğini söyledi.
Her yatırımcıya ulaşmak istediklerini belirten Altındağ, bu konuda basın mensuplarının desteğini istediklerini söyleyerek; “Biz her yatırımcıya, her insanımıza ulaşmak istiyoruz. Ancak doğal olarak 3 milyon insana ulaşmamız mümkün değil ve bu konuda basın mensuplarının desteğini istiyoruz.
Yatırım yapabilecek kişileri bize bildirirseniz, onları buraya davet ederek yatırımlar ve destekler konusunda bilgi veririz. Onlar gelemiyorlarsa da biz onların ayağında gideriz, bulundukları yerlerde bilgilendirme yaparız. 6. bölge teşvikleri dahil her konuda yatırımcılarımıza bilgilendirme yapıyoruz” dedi.
Tekstil ve enerji sektörleri alanlarında Siirt’in daha uygun olduğunu belirten Altındağ, dört yıl önce yine ajans tarafından hazırlanan ancak bilinmeyen bir nedenle hayata geçirilemeyen tekstil kent benzeri çalışmalar yaparak il dışında bu sektörde faaliyet gösteren yatırımcıları teşvik edeceklerini ifade ederek, bu iki alanda yapılacak yatırımları teşvik edeceklerini söyledi.
Siirt’in kaliteli yerel ürünlere sahip olduğunu belirten Altındağ, bunların başında gelen fıstıkçılıkta Siirt’in büyük aşamalar kaydettiğini söyledi ve yakın zamana kadar Antep fıstığı olarak bilinen fıstığın artık Siirt fıstığı olarak arandığını belirtti.
Ajansın güdümlü projeler uyguladığını belirten Altındağ; “Güdümlü proje uygulayan tek ajans biziz. Siirt’te iki güdümlü proje uyguluyoruz. Bunlardan birincisi Helvacılar Çarşısı yenileme projesidir. Diğeri ise küçükbaş hayvan payetleme projesidir. Hayvan payetleme projesini çok önemsiyoruz.220 bin payet yapma kapasitesine sahip olacak.
Türkiye’de küçükbaş hayvancılıkta pilot üniversite seçilen Siirt Üniversitesi ile DİKA’nın imzaladığı ’Keçi Payetleme Projesi’ sayesinde Siirt’te hayvancılığın merkezi haline gelmesi hedeflendiğini belirten Altındağ:‘’İlimiz keçi yetiştiriciliği noktasında ülkemizde 5 il arasında yer almaktadır. Ancak keçi yetiştiriciliğinde en önemli sorunlardan biri verim ve kalite düşüklüğüdür.
Bu verim ve kalite düşüklüğünün önüne geçmek için özellikle ülkemizde kamu ve özel sektörde daha önce kurulmamış küçükbaş hayvancılıklarda sperma payetleme biriminin üniversitemiz faaliyetleriyle ilimizde kurulacak olması tek ve ilk olma özelliği taşımaktadır. Sperma payetleme biriminde gerçekleştirilecek çalışmalar neticesinde ortaya çıkacak payetler hem ilimizin hem bölgemizin hem ülkemizin ihtiyacını karşılayacağı gibi aynı zamanda yurt dışına ihraç edilme potansiyeli de bulunmaktadır. Böylelikle ülkemize bir döviz girdisinin sağlanmasında bu proje çerçevesinde gerçekleşecek olacaktır.
Bu proje, Siirt’e çok şeyler katacak bir projedir. Süt ve et üretiminde % 100’lere yakın bir artış var ve bu proje dolayısıyla fiyatların aşağıya çekilmesi sağlanacak, Siirt’i bu alanda bir merkez haline getirecektir. Herkesin bu projeyi sahiplenmesini istiyoruz”dedi.
YERMEK adı altında 1982 yılında uygulanan bir projenin İçişleri Bakanlığıyla işbirliği içerisinde tekrar hayata geçirildiğini belirten Altındağ, bu proje ile 81 ilin çok yönlü bir envanterinin çıkarılacağını ve kendi görev alanlarına giren dört ilde bu çalışmanın başladığını belirtti.