Kalkınma Bakanlığı ve GAP İdaresi koordinasyonunda, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüş ve önerileriyle, kalkınma ajansları tarafından il ve bölge bazında derlenen yerel talepler dikkate alınarak hazırlanan GAP Eylem Planının, bölgemizde ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve istihdam artışını sağlayarak vatandaşlarımızın refah seviyesini artırmayı, huzur ve mutluluğunu sağlamayı hedeflediğini belirten Demirkıran, GAP Eylem Planında; insan merkezli, yenilikçi, gelir eşitsizliğini giderici proje ve programların yer aldığını, eylem planındaki 5 gelişme ekseninin hayata geçirilebilmesi için 2018 yılı sonuna kadar merkezi yönetim bütçesinden toplam 26 milyar 688 milyon lira yatırım ödeneğinin ayrılacağını ifade etti.
Demirkıran; “Plan dönemi sonunda GAP kapsamında toplam 1,1 milyon hektar alanın sulanması için depolama altyapıları tamamlanacak, şebeke inşaatları da önemli ölçüde bitirilecektir.
2018 yılı sonu itibarıyla bölgede işsizlik oranının yüzde 10,3'e inmesi öngörülürken, ihracatın da 22 milyar 119,8 milyon dolara çıkması amaçlanmaktadır.
Plana göre, okul öncesi eğitimde yüzde 70 okullaşma oranına ulaşılacak. Bu çerçevede 4 bin 79 yeni derslik yapılacak. Bölgede ilk ve ortaöğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısının 33'e düşürülmesi amacıyla İlköğretimde 8.302, orta öğretimde 4.683 derslik yapılacak. Öğretmenlerin bölgede çalışmalarının özendirilmesi ve mevcut öğretmenlerin en az 4 yıl kalmalarının sağlanması amacıyla konut imkânlarının sınırlı olduğu yerlerdeki eğitim ikamet merkezleri artırılacak, sosyal hizmet tesisi yapımına ağırlık verilecek. Bölge üniversitelerinin fiziki ve beşeri altyapısı geliştirilecek. Toplam 8 bin 750 kişilik yurt kapasitesi oluşturulacak. Bunun 4 bin kişilik bölümü kiralama yöntemi ile 4 bin 750 kişilik bölümü ise yatırım programı kapsamında gerçekleştirilecek.
Sağlık hizmetlerinin daha nitelikli ve etkin sunulması amacıyla yatak sayısının artırılmasına devam edilecek. Devlet ve şehir hastanelerinde toplam 7 bin 910 yatak kapasitesi oluşturulacak. Sağlık personeli dağılımında başta uzman hekim ve hemşire olmak üzere GAP Bölgesi’ndeki üniversiteler ve Sağlık Bakanlığına ait hastanelere tahsis edilen hekim ve diğer sağlık personeli kadrolarında artış sağlanacak.
İstihdamın artırılması, işgücünün kalitesinin yükseltilmesi için başta kadınlar ve gençler olmak üzere kırılgan grupların iş gücü piyasasına girişleri kolaylaştırılacak. Sosyal yardım alan çalışabilir durumdaki yoksulların istihdamının artırılmasına yönelik ailelere bilinçlendirme eğitimleri verilecek ve gerekli tedbirler alınacak.
Hane halkı büyüklüklerine yönelik konut ihtiyaç araştırması yapılacak ve ihtiyaç olan yerlerde konut üretimi teşvik edilecek, gerekli finans desteği ve teknik altyapı sunulacak.
Büyükbaş süt işletmelerinin yanında etçi ve kombine ırk damızlık işletmelerinin desteklenmesi ve bölgede hayvan ırklarının geliştirilmesi sağlanacak. Küçükbaş hayvancılık işletmelerinin desteklenmesi için yeni bir program geliştirilerek uygulanacak.
Küçük işletmelerin finansmana erişiminde yeni fonların kullanılmasına yönelik mekanizmalar oluşturulacak, KOBİ'ler ticari bankalar aracılığıyla bu fonlardan yararlandırılacak. KOSGEB Destek Programları kapsamında KOBİ'lere verilen destekler artırılacak. Bölgedeki 5 bin işletmeye 58 milyon lira destek verilecek. Bölgedeki firmalara yönelik ticari kredilerin kullanımı artırılacak. Üretici örgütleri ile tarım işletmelerine çeşitli tarımsal faaliyetler kapsamında sağlanan faiz indirimli yatırım ve işletme kredileri yaygınlaştırılacaktır” dedi.