Siirt Üniversitesi Kezer Yerleşkesi Konferans Salonunda “Cahit Zarifoğlu’nu Anma ve Anlama Programı” düzenlendi.
Siirt Üniversitesi Fikir ve Medeniyet Topluluğu’nun düzenlediği programa konuşmacı olarak Şair/Yazar Zafer Acar ve İbrahim Yavuz Zarifoğlu katıldı. Kur’an Tilaveti’nin ardından programda selamlama konuşması yapan Milletvekili Yasin Aktay; Cahit Zarifoğlu’nun vefatının 30. Yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen bu toplantıda, bu kadar büyük bir katılımı görmekten mutlu olduğunu belirterek programı düzenleyen öğrencilere teşekkür etti.
Cahit Zarifoğlu’nun yaşadığı yılları Müslüman olmanın zor olduğu yıllar olarak anlatan Aktay: “Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu için gül yetiştiren adam demiştir. Bir insan yetiştirmek özellikle ahlak üzerine yetiştirmek çok önemlidir. Yetiştirdikleri güller geleceğin neslidir. Bu nesil, Mehmet Akif Ersoy’unda Asım’ın Nesli dediği nesildir. Ama o zamanlar Türkiye, Asım’ın Neslini yetiştirebilmekten bile mahrum bırakılmış günler geçirmiş olsa da o mahrumiyet içerisinde bile sivil teşekküller bu nesilleri yetiştirmeye çalışmıştır. Bizler 7 Güzel Adamdan biri olan Cahit Zarifoğlu’nu okumaya anlamaya çalışırız. Ama asıl önemli olan onları okumanın yansıra onların açmış olduğu yolda her geçen gün daha da ilerlemektir.” diyerek selamlama konuşmasını bitirerek kürsüyü konuşmacılara bıraktı.
İlk konuşmayı Zafer Acar gerçekleştirdi. Acar konuşmasında; Cahit Zarifoğlu’nun kaleminden, tekniğinden, anlatımından ve aynı düşünceleri paylaştığı şairlerden bahsetti. Cahit Zarifoğlu’nun şiirlerinden örnekler okudu.
İbrahim Yavuz Zarifoğlu ise konuşmasına başlarken, sanatın, edebiyatın, şiirin, olabilmesi için önce devletin var olması gerektiğini vurgulayarak. “Devlet sanatkârlar, bilim adamları çıkartır.” dedi ve konuşmasının devamında Cahit Zarifoğlu’nun kişiliğinden, yaşantısından, ailesinden ve hatıratlarından bahsetti.
Program, katılımcılara hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.