Kuzu etinden hazırlanan ve özel kuyularda sabaha karşı pişirilip gün ağarmadan servis edilmesinden dolayı "uykudan feragat ettiren lezzet" olarak bilinen büryan kebabı ramazanda iftar sofralarında da tercih ediliyor.
Siirt'teki lokantalarda özel oluşturulan 3 metre derinliğinde ve 100 santimetre çapındaki kuyularda 02.00'de yakılan odun ateşinde 2 saat kemiklerinden sıyrılan kuzu etinin pişirilmesiyle hazırlanan büryanı iftarda tüketmek için bir gün öncesinden sipariş veriliyor.
Sipariş verenlerden kimileri iftarını büryanla lokantada açmayı kimileri büryanı paket yaptırarak evde ailesiyle tüketmeyi tercih ediyor. Sipariş vermeyenler ise lokantadan eli boş dönüyor.
3 yıldır ramazana özel hazırlanıyor
Büryan ustası Murat Kayaalp, Türk Patent Enstitüsünce tescillenen büryanın 3 yıl öncesine kadar ramazanda tüketilmediğini, 3 yıldan bu yana ilde ramazana özel büryan hazırladıklarını söyledi.
Artık büryanı ramazanın geleneksel yemeği haline getirmek istediklerini ifade eden Kayaalp, büryanı iftar saatine yetiştirmek için saatler öncesinden hazırlıklara başladıklarını belirtti.
Kayaalp, büryanın hazırlanışı ile ilgili şunları söyledi:
"Saat 14.00'te kuyunun dibine bıraktığımız odunları tutuşturuyoruz. Alevin geçmesinin ardından içine bir miktar su konulmuş dev bakır kazanları kuyudaki ateşin üzerine bırakıp, kemiklerinden sıyrılmış kuzu etini çengellere asarak havada kalacak şekilde kuyuya doğru sarkıtıyoruz. Kuyunun bakır kapağını kapatarak etrafını odun külünden bir çamurla sıvayarak hava almamasını sağlıyoruz. Et yaklaşık 2,5 saat piştikten sonra çengellerden çıkarak tezgahlara asıyoruz."
Yaylada otlayan kuzu etinden pişirilen büryanın çok lezzetli olduğunu vurgulayan Kayaalp, ramazanda sadece iftara özel hazırlanan büryan kebabı için vatandaşların bir gün öncesinden sipariş verdiğini dile getirdi.
"Büryan kebabı vücudu dinç tutuyor"
Kayaalp, iftar saatinde büryan almak için sipariş vermeden lokantaya gelenlerin eli boş döndüğünü ifade etti.
Yoğun talep nedeniyle büryanın paket halinde başka illere de gönderilmeye başlanıldığına işaret eden Kayaalp, "Hazırladığımız büryanı 2 saat soğuk bir ortamda şokladıktan sonra alüminyum folyo ve özel kaplarla havayolu veya otobüsle siparişte bulunulan ile gönderiyoruz. Büryan ambalajlandığında 36 saate kadar muhafaza ediliyor" diye konuştu.
"Büryan kebabı vücudu dinç tutuyor. Bu nedenle büryana ramazanda ilgi artıyor" diyen Kayaalp, ramazanda gelen siparişleri karşılamak için daha yoğun çalıştıklarını belirtti.
İftarda misafirleri ile büryan yemek için lokantaya gelen Remzi Damar, ramazandan önce günün ilk ışıklarıyla saat 06.00'da tükettikleri büryanla oruç açmanın ayrı bir lezzet olduğunu belirtti.
Damar, geçmişte ramazanda büryan hazırlanmaması nedeniyle şehir dışından ramazanda Siirt'e gelen misafirlere büryan ikram edemediklerini anlatarak, ramazanda da büryan tüketebilmekten memnuniyet duyduklarını söyledi.