Dr. Metin Aydın ve Av. Ömer Faruk Aydın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına mektup yazarak,Reşan bölgesine köprü talebinde bulundular.
Dr. Metin Aydın ve Av. Ömer Faruk Aydın tarafından gönderilen mektup aynen şöyle: Tarım üretiminin, ülkeler için ne kadar stratejik öneme sahip olduğu hepimizin malumudur. Özellikle son dönemlerde yaşanan ve dünya çapında gündeme gelen gıda sorunu; tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.
Diğer taraftan dünya çapında yaşanan enerji krizinin de kısa vadede çözüme kavuşmayacağı kuvvetle muhtemeldir.
Bu nedenle ivedilikle bir takım önlemlerin alınmasının gerekliliğine inanıyoruz.Gıda ve Enerji sorununa bağlı olarak, tarım arazilerinden minimum maliyetle maksimum düzeyde fayda sağlamayı amaç edinmenin elzem olduğu kanaatindeyiz. Bu anlamda tarım arazilerinin ekilmesini, biçilmesini kısıtlayan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Ulaşım imkanlarının kısıtlı olması ve maliyet artışları nedeniyle ekilip biçilmesi zorlaşan hatta hiç ekilemeyen tarım arazilerinin, hem bölge insanı hem de ülkemiz ekonomisi üzerinde ciddi düzeyde olumsuz etkisinin olacağı açıktır.
Ülkemizin ve bölgemizin enerji ihtiyacının karşılanması bakımından büyük önemi bulunan Ilısu Barajı'nın tamamlanıp ve hizmete açılmasıyla birlikte, baraj suyu havzasında kalan çok büyük miktarda tarım arazisinin sular altında kaldığını diğer taraftan halen bölgede yaşayan ve su altında kalmayan tarım arazilerini eken, biçen köylülerin ve çiftçilerin bulunduğunu belirtmek isteriz.
Barajın tamamlanmasıyla birlikte bölgede ikamet eden ve çiftçilik yapanların; yaşam yerlerine, şehir merkezlerine ve arazilerine ulaşım imkanları oldukça zorlaşmıştır. İnsanlar, yaşam yerlerine, şehir merkezlerine ve arazilerine ya feribotla ya da karayoluyla eskisinden yaklaşık 70-80 Km fazla yol katederek ulaşabilmektedirler.
Bu durum, bölgedeki insanlar bakımından büyük mali külfete ve zaman kaybına sebebiyet vermektedir. Daha da önemlisi bölgede büyük oranda tarım arazisi yukarıda ifade ettiğimiz nedenlerle hiç ekilememektedir. Esasen bölgede GAP projesi kapsamında viyadük veya köprü yapılması planlanmış ancak maalesef ki konuyla ilgili bugüne kadar herhangi bir adım atılmamıştır.
Diğer taraftan, Ilısu Barajı ülkemizi ve bölgemizi karanlıktan aydınlığa kavuşturmuş olsa da; ülkemizin tarım üretimine katkıda bulunan ve çiftçilikle geçimi sağlayan bölge insanlarında oluşan mahsun ve karamsar havanın da göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
Yüzyıllardır atalarının topraklarını eken, ürün hasat eden; evlerini, mezarlıklarını, arazilerini, hayvanlarını terketmek zorunda kalan bölge insanının ihtiyaçlarının ve ruhsal durumunun anlaşılması gerektiğine inanıyoruz.
Köprü veya viyadük yapılması talep edilen bölge, REŞAN diye anılan BAŞUR VE KEZER ÇAYLARI'nın birleştiği bölgedir. Bu bölgede daha önce var olan ve bir çok köye ve araziye ulaşım imkanı sağlayan köprü, baraj sularının altında kalmıştır.
Bu bölge civarında halen varlığını koruyan SOĞUKSU, KENTALAN, ÇELTİKBAŞI(AVTE), HÜSEYNİYE (AYDEMİR), KAYALISU,TATLI, ÜÇPINAR(BİŞERE) VE TULUMTAŞ(CEFFAN), vd. mezra ve köyleri ve bu köylere bağlı verimli tarım arazileri bulunmaktadır.
Ayrıca su altında kalan YUKARI DİBEKLİ, AŞAĞI DİBEKLİ, YUVALI, BOZDOĞAN, vd. köy ve mezraları çevresinde, su altında kalmayan büyük oranda verimli tarım arazisi bulunmaktadır. Bu çerçevede bölgede yaşayan, çiftçilik ve hayvancılıkla geçimi sağlayan insanlara verilecek en önemli hizmet, bahsedilen bölgeye yapılacak bir köprü veya viyadük olacaktır.
Devletimizin ve yöneticilerimizin, tarıma ve tarım üretimine çok önem ve destek verdiği bilinmektedir. Ayrıca bölge insanının huzura, güvene ve sevinmeye; devlet desteğini arkasında hissetmeye ihtiyacı vardır.
Bu nedenle ülkemize Binlerce KM yol, HIZLI TREN, OSMANGAZİ, YAVUZ SULTAN SELİM, ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ, MARMARAY, AVRASYA gibi dev projeleri; ZİGANA, VAN KUSKUNKURAN, BİTLİS, KÖMÜRHAN TÜNELİ gibi daha nice büyük projeleri kazandıran devletimiz ve yöneticilerimizin, bölge insanı için çok önemli olan köprü veya viyadük talebini görmezden gelmeyeceğine ve sorunu çözeceğine İnancımız tamdır.
Gerçek bir soruna parmak basılmış. Umarım bir an önce çözülür.