Bu haber kez okundu.

Av.Diyaeddin Temiz’in Kaleminden; HUKUK ve ESNAFIMIZ
banner232

Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nin 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini bilmeyenimiz olabilir, mevzuatı takip eden biri olarak mekan girişlerinde ve masalarda gözüm hep liste ve fiyat etiketlerini arar.

Bir mekana girdik. 
Girişinde fiyat etiketlerinin yazılı olduğu listeyi gördüm, fiyatları göz ucuyla kontrol ettim. 

Yemek siparişini verdik. Yemek geldi. 
Yemek lezzeti kebapta 10 üzerinden 6, lahmacun ise 10 üzerinden 3 diyebileceğimiz bir seviyedeydi. 

Araştırarak tercih ettiğimiz bir yer olmadığı “ İdare de olsa olur” mantığıyla girdiğimiz bir lokanta olduğu için kısmetimize teslim olduk.

Yemeğimizi yedik, kasaya yöneldim.
kartı çıkartıp ödeme yapmak için uzatınca; 
- “ Abi pos cihazımız çalışmıyor, arızalı. İbana atar mısınız” dedi kasadaki ilgili.
Ben de bir taraftan ibanı yazarken diğer taraftan hesabın dağılımını yapmasını istedim. 
Söze ;
- “ Abi kebap 250 TL” diye başladı, “lahmacun 100 TL” diye devam etti. 
Ben de, kardeşim senin fiyat etiket listen öyle demiyor ve ben haklı olarak yazılanı verebilirim, dedim.
O; 
- “Abi fiyatlar bir haftadır değişmiş, yenisini asacağız” deyince
- “Ben, kardeş sen benden ne istersen ben onu ödeyeceğim. Senin pos cihazın da bozuk değil ve dürüst bir esnaf böyle hareket etmez ama yapacak bir şey yok. Plastik giydirilmiş ve üzeri tahta kalem ile yazılıp silinebilen fiyat etiket panosunun değişimi de anlık ve kolaydır. “ deyip çıktım.

Maalesef bu tür manzaralarla çok karşılaşır olduk. 
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54/2 maddesinde ; “Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.” Maddesi gereğince, etiket fiyatı ile kasa fiyatının farklı olması halinde, hangi fiyat düşükse, tüketiciye düşük olan fiyat uygulanır.Buna aykırı hareket edene 2.172 TL para cezası var. (Gerçi bu gibi durumlarda acitasyon yapıp asgari ücretle çalışan işçiye fatura edileceğiniz söyleyerek kurtuluyorlar.)

Gıdaya ilişkin her türlü ihbar ve şikayetlerinizi Türkiye'nin her yerinden Alo 174 Gıda Hattı’nı arayarak çağrı merkezine bildirebilirsiniz.

Vergiye ilişkin ihbar ve şikayetler için de “Alo 189’u” arayabilirsiniz.

Üzülerek ifade etmek isterim ki, vatandaşlar bu yollara bizim bölgede de başvurmaya başlayacak. 

Maalesef kapitalist düzene yenik düşmenin doğal sonucu olarak görgü kurallarını 2024 yılına güncelleme kaçınılmaz oluyor. 

Şu şekilde mekana girer girmez; “Pos makinanız çalışıyor mu, fiyat etiketleri geçerli mi, fatura veriyor musunuz?” sorularına cevap aldıktan sonra oturmaya karar vermek gerekecek.

Âhilik geleneğini içselleştirmiş fırsatçılık yapmayan esnaf ve sanatkarlarımızı saygıyla selamlayıp onları tenzih ettiğimi özellikle belirtmek isterim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.