Bu haber kez okundu.

Milli Eğitim Bakanlığı Velileri Uyardı: Sakın İmzalamayın
banner229

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokul ya da ortaokul öğrencilerine yönelik özel etüt merkezlerinin faaliyetlerinin 1 Temmuz'dan sonra "yasa dışı" kapsama girecek olması nedeniyle, velilere bu kurumlarla sözleşme imzalamamaları gerektiği uyarısında bulundu.

MEB yetkililerinden edinilen bilgiye göre, dershanelerin dönüşümünü öngören kanun değişikliğinden sonra Ağustos 2015'te, yeni bir kurum türü olarak özel öğretim kursları tanımlandı.

Bu kursların MEB tarafından belirlenen 8 bilim grubundan en fazla 3'ü ile faaliyet gösterebileceği düzenlendi. Ancak 3 bilim grubu sınırlamasını öngören değişiklik, FETÖ kapsamında kapatılan sendika tarafından iptal istemiyle Danıştaya taşındı.

Yüksek Mahkeme, Aralık 2015'te 3 bilim grubu sınırlaması hakkında yürütmenin durdurulması kararı verdi. Karar üzerine, özel öğretim kurslarının bilim grubu sayısı Nisan 2016'da bakanlıkça 5'e çıkarılmıştı. Ancak bakanlığın yürütmenin durdurulması kararına karşı yaptığı itiraz, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından Mayıs 2016'da haklı bulundu. Bakanlığın bilim grubu sınırlaması yapmaya yetkili olduğu hükme bağlandı. Bu kararın ardından Ağustos 2016'da özel öğretim kurslarının faaliyet gösterebileceği bilim grubu sayısı bire düşürüldü.

676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile de özel öğretim kursu tanımı bağımsız bir kurum olarak 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na eklendi ve açılabilecek bilim grubu sayısı da "bir" olarak belirlendi. Daha önce açılmış birden fazla bilim grubuyla faaliyet gösteren kurumların, 1 Ağustos 2017'ye kadar bir bilim grubunda faaliyet gösterecek şekilde düzenleme yapması gerekiyor.

ÖZEL ETÜT MERKEZLERİ İÇİN DE SON TARİH 1 TEMMUZ

Öte yandan, daha önceki Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde, özel etüt merkezleri, öğrencilerin derslerine çalıştıkları ortamla birlikte aynı zamanda sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlere katıldıkları özel öğretim kurumları olarak tanımlanmıştı.

Bu kurumlarda öğrencilerin çalışmalarının en az yüzde 50'sini sosyal, kültürel, sportif ya da sanatsal faaliyetlerden biriyle yürütmesi mecburiyeti hükme bağlanmıştı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığınca, bu faaliyetlerin yapılması sürecinde açılan özel etüt merkezlerinin özellikle sportif, sosyal ve kültürel etkinlikleri gerçekleştirme konusundaki ilgili hükme yeterince uymadıkları, hatta dönüştürülen dershaneler benzeri kurumlar gibi faaliyet gösterdikleri tespit edildi.

687 sayılı KHK ile özel öğrenci etüt eğitim merkezlerinin tanımı 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu metninden çıkarıldı. KHK'nın yayımlandığı tarih itibarıyla faaliyette bulunan merkezlerin 1 Temmuz 2017 itibarıyla faaliyetlerine son vermesi ve 29 Temmuz 2017'ye kadar standartlarına uygun başka bir özel öğretim kurumuna dönüşümü hükme bağlandı. Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na göre, 1 Temmuz'dan sonra ilkokul ya da ortaokul düzeyinde öğrencilerin derslerine çalışmalarına yardımcı şekilde özel öğretim kurumu olarak faaliyet gösteren özel öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetlerinin devamının tespiti halinde, bu kurumlar "yasa dışı" faaliyet nedeniyle öncelikle brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezasıyla cezalandırılacak.

Eğitim faaliyetinin devam etmesi halinde ise bu kurumlara sürekli kapatma cezası uygulanacak. Bu kurumların sahiplerinin 5 yıl süreyle özel öğretim kurumu açmasına izin verilmeyecek. Bakanlık yetkilileri, kamuoyuna uyarıda bulunarak, "TEOG Hazırlık", "Ödev Evi", "Test Merkezi", "Danışmanlık Merkezi", "Etüt Merkezi", "Eğitim Koçluğu" gibi isimler altında kayıt alma eğiliminde olan kurumlara kesinlikte itibar edilmemesi gerektiğini belirtti.

Bu yerlerin kanuna aykırı faaliyet göstereceklerine işaret eden yetkililer, bu kurumların kapatılacağı uyarısında bulundu. Yetkililer, bu nedenle, velilerin bu kurumlarla herhangi bir sözleşme yapmamaları ve ücret ödememeleri gerektiğini bildirdi. Özel öğrenci etüt eğitim merkezleri, özel okul, çeşitli kurs, özel eğitim okulu, motorlu taşıt sürücüleri kursu, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, uzaktan öğretim kurumu veya özel öğretim kursuna dönüşerek, eğitim sektöründeki faaliyetlerine devam edebilecek.

SOSYAL ETKİNLİK MERKEZLERİ AÇILABİLECEK

KHK ile ilköğretim veya ortaöğretim öğrencilerinin ödev ve projelerine ilişkin araştırmalar yaptığı, öğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin yürütüldüğü bir kurum türü olarak "sosyal etkinlik merkezleri" tanımlandı. 5580 sayılı Kanun kapsamında bakanlığın verdiği iş yeri açma ve çalışma ruhsatıyla belediyelerce açılabilecek ve işletilebilecek bu kurumlar, il milli eğitim müdürlükleri ile belediyeler arasında yapılan ve MEB tarafından onaylanan iş birliği protokolleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa 7 yıl önce

Devlete güven dersaneni temel liseye dönüştür, sonra özel okul için yatırım yap. Oysa heryer ruhsatsız, kaçak kurs ve etüt merkezli dolu. örneğin Başakşehir İlçe Milli eğitim hepsine göz yumuyor. Hiçbiri kapatılmadı. O zaman ben dershanemi niye okula dönüştürdüm. Devlete güvenmekle hata mı ettik? Sayın Cumhurbaşkanı'da bu konuda hassas ve duyarlı davranıyor. Ama herşey nafile. Dikkate alınmıyor. Başakşehir İlçe Milli Eğitimin dediği oluyor.

Avatar
İsmet 7 yıl önce

Ruhsatsız, kaçak olup kpss kursu ve benzeri isimler adı altında işletiliyor gözüküp aslında Özel Kurs ve Etüt Merkezi faaliyeti yapan yerler belirlendikten sonra acilen kapatılır. Yetkililer bu ihbarları kesinlikle dikkate alır. Bu ihbarlar dikkate alınmıyor ise devlet çalışanları maaşlarını haketmiyor demektir. Bu mümkün değil. Ben başta Sayın Cumhurbaşkanı'ma ve Devletime içten güveniyorum, gönülden inanıyorum. Kanunlar kesinlikle uygulanır. Yeter ki bizler kanuna karşı gelenleri şikayet ederek devlet kurumlarını haberdar edelim. Burası muz cumhuriyeti değil. Bunu böyle bilsinler. Kanun çıkartıldıysa uygulanacak demektir. Gereken kesinlikle yapılır. Bundan şüpheniz olmasın.

Avatar
İsmet 7 yıl önce

Ruhsatsız, kaçak olup kpss kursu ve benzeri isimler adı altında işletiliyor gözüküp aslında Özel Kurs ve Etüt Merkezi faaliyeti yapan yerler belirlendikten sonra acilen kapatılır. Yetkililer bu ihbarları kesinlikle dikkate alır. Bu ihbarlar dikkate alınmıyor ise devlet çalışanları maaşlarını haketmiyor demektir. Bu mümkün değil. Ben başta Sayın Cumhurbaşkanı'ma ve Devletime içten güveniyorum, gönülden inanıyorum. Kanunlar kesinlikle uygulanır. Yeter ki bizler kanuna karşı gelenleri şikayet ederek devlet kurumlarını haberdar edelim. Burası muz cumhuriyeti değil. Bunu böyle bilsinler. Kanun çıkartıldıysa uygulanacak demektir. Gereken kesinlikle yapılır. Bundan şüpheniz olmasın.

Avatar
Fikri 7 yıl önce

Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ruhsatsız, kaçak özel etüt ve kurs merkezlerine göz yummakta ve kollamaktadır. Zaten herşey açıkça belli, bunu bilmeyen kalmadı. Kaçak kursların öğrenci sayılarını bile bildikleri halde işlem yapmamaktalar. Ne ceza kesiyorlar nede kapatma yapıyorlar. Aldıkları maaş helal değil. Kanunu ve mevzuatı uygulamıyorlar. Bu durum devlet kurumlarını yıpratmaktan başka birşey değil. Devlete güveni zedeliyor. Uygulanmayacağınız kanunu keşke çıkarmasaydınız. Devlet ve kurumları itibarsızlaştırılıyor. Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünü anlamak mümkün değil.

Avatar
Ercan 7 yıl önce

İstanbul Kayaşehir Özel Uğur Kurs ve Etüt Merkezi İlçe Milli Eğitim tarafından desteklenmekte ve korunmaktadır. Ruhsatsız küçük bir büfeye bile müsade edilmez iken 1200 öğrencili ruhsatsız kaçak kurs ve etüt İstanbul’un merkezinde pervasızca işletiliyor. Ve yetkili devlet kurumları seyirci kalıyor. Acaba ne gibi çıkarları var bilemiyoruz. Ama kanunsuz bir durum olduğu kesindir. Devletten maaş al, devletin kanunlarını uygulama ve görevi kötüye kullan. Bu durumu vatandaşlar olarak kabul etmiyoruz ve kamuoyuna duyuruyoruz.

Avatar
Okan 7 yıl önce

Kayaşehir Uğur özel öğretim kursunun teog öğrencisi var. Öğretmenlerin bazılarının lisansı iptal olmuş, bazısı öğretmen bile değil, Mühendislik okuyan öğrenciler öğretmenlik yapıyor. Başakşehir ilçe milli eğitimin bu durumdan haberi var. İki yıldır ruhsatsız kursu korumaktalar. Şikayetlerin hepsini geçiştirip kaçak ve usülsüz kurs kollamaktadır. Kanunlar adamına göre uygulanmaktadır. Başakşehir İlçe milli eğitimdeki devlet memurları görevi kötüye kullanmaktadır.

Avatar
Okan 6 yıl önce

Kayaşehir Uğur Özel öğretim Kursunun adı Özel Merkez Kayaşehir Özel Öğretim Kursu oldu. Malesef sahipleri ve kötü alışkanlıkları aynı.