Bu haber kez okundu.

Kırtasiye Alışverişinde Nelere Dikkat Etmeli
banner229
 Siirt Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahadır Özdemir, kırtasiye alışverişi yapacak ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Okulların açılmasına günler kala kırtasiye malzemeleri satışa sunulmaya başlandı. Peki, kırtasiye malzemeleri alırken nelere dikkat edilmeli? Uzmanlar, özellikle halk arasında Çin malı olarak tabir edilen ve kanserojen medde içeren malzemelerin çocukların sağlıklarını tehdit ettiğini belirtiyor.

Kokulu silgiler, birbirinden ilginç kalemler ve rengârenk kırtasiye malzemeleri…
 Her okul döneminde çocukların düşlerini süsleyen ve okul stresini çoğu zaman eğlenceye dönüştüren bu kırtasiye ürünleri, aslında çocuklarımızın sağlığını bozabilen tehlikeler içerebiliyor.

Konuyla ilgili olarak önemli değerlendirmelerde bulunan Siirt Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahadır Özdemir kırtasiye alışverişi yapılırken, okul çantasından ayakkabı ve silgiye kadar alınacak malzemeler konusunda dikkat edilecek hususlarla ilgili önemli bilgiler verdi.

Kalitesiz kırtasiye malzemelerindeki büyük tehlike!

Çok ucuz olan kırtasiye ürünlerinin genelinin geri dönüşümden elde edildiğine dikkat çeken Dr. Özdemir, “Kullanılan plastik daha önce ne olarak kullanılıyordu, bunu bilmek gerekir. Çünkü çocuğunuzun kullandığı ürün tıbbi bir atıktan yapıldıysa, çocuğunuza zarar verebilir. Düşünün, bir kanser ilacı flakonunun bir oyuncağa ya da çocuğunuzun sürekli elinde tutacağı bir kaleme dönüştürülme riski rahatsız edici bir şey.
Bu yüzden çok ucuz, kalitesiz ürünler yerine bilinen markalı, en azından AB onayı ve TSE standartlarına uygun ürünleri almak, çocuğunuzun sağlığı için daha doğru bir adım olacaktır." dedi.

Anaokulu öğrencilerinin kullandığı oyun hamurları ve kokulu silgilerde çözücü madde bulunduğunu ifade eden Özdemir, bu maddelerin verdiği zararları önlemek için öğrencilerin sık sık ellerini yıkaması gerektiğini belirtti.

Kırtasiye malzemesi alırken dikkat etmeniz gerekenler:

Çocuklara alınacak olan okul kıyafeti, okul çantası, okul ayakkabısı, defter, kalem, boya, yapıştırıcı vb. malzemelerin çocukların yaşlarına ve fiziksel yapılarına uygun olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: “Güvenilir olmayan marka ürünleri satın alınmamalı, ülkenin kalite standartları enstitüsünün belirlediği kurallara uyan ve damgasını taşıyan firmaların ürünleri tercih edilmelidir. İthalatçı firmaların bilinir olması önemlidir. Kokulu silgiler kanserojen olduğu için tercih edilmemelidir.
 Ayrıca kokulu silgi ve kalemlerde koku vermesi için kullanılan maddelerin bağımlılık yapabildiği de bilinmektedir.  Sulu boyalar homojen görünüşte ve renkte olmalı, renk dalgalanması görülmemelidir. Mümkün olduğunca boyasız ya da en az miktarda boya içeren ürünler alınmalı, plastik baskılı, kokulu ürünler tercih edilmemelidir.”

Çanta alırken dikkat

İdeal bir okul çantasında destekli ve birbirine eşit iki omuz askısı olması gerektiğini dile getiren Özdemir, böylece çantanın ağırlığının vücuda eşit olarak dağıldığını belirterek, tek askılı çantalardan kaçınılması gerektiğini aktardı.

"Bilinçsiz alınan kırtasiye malzemesi ruh sağlığını da tehdit ediyor"

Kırtasiyede çizgi film karakterlerinin çocukların kararlarını etkileyen önemli bir etken olduğunu ifade eden Siirt Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahadır Özdemir, bunun çocukların ruhsal yapısı üzerinde de olumsuz etkiler oluşturduğunu dile getirdi.

Bilinçli alışveriş konusunda ailelere uyarılarda da bulunan Dr. Özdemir, “Kırtasiye malzemeleri alırken yaş grubuna uygun, markalı, mümkün olduğunca boyasız ya da en az boya içeren ürünler tercih edilmeli, plastik baskılı, kokulu ürünler alınmamalıdır. İçeriği belli, katkı maddeleri belirlenen standartları aşmayan, kalite sorgulamalarını yürüten merkezlerce onanmış ürünler kullanılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.