Siirt'te damızlık olarak satışa sunulan et verimi yüksek Boer keçileri sayesinde yetiştiricilerin daha fazla gelir elde etmesi hedefleniyor.
Siirt Üniversitesi (SİÜ) Veteriner Fakültesi bünyesindeki Keçi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde Boer keçisi ile Türkiye'de yetişen kıl keçisinin melezleme çalışmalarıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde keçi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Şındak, merkezde hem Siirt'e özgü hem de yurtdışında bulunan ve verimi yüksek ırkların barındırılması için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Merkezde 17'si erkek 33 kıl keçisi ile bu ırkın melezi olan Boer keçilerini yetiştirdiklerini ifade eden Şındak, "Araştırma merkezimizin bina yapım çalışmaları bittiğinde bu ırklara ilave olarak hem yerli hem yabancı ırk keçileri getirip bölgeye adapte olabilecekleri şekilde vatandaş elinde yaygınlaştırmak ve yeni ırkların oluşturulması açısından melezleme çalışmalarını gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.
Keçi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yetiştirilen 17 Boer keçisini damızlık olarak satışa sunduklarını kaydeden Şındak, fiyatların 800 ile bin lira arasında değiştiğini dile getirdi.
- "Boer keçisi yetiştiriciliği yaygınlaştırılacak"
Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Memiş Bolacalı da bölgede hayvan yetiştiricilerine daha yüksek verimli olan Boer keçisini tanıtmayı ve yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirtti.
Bölgede renkli tiftik ve kıl keçisi türlerinin hakim olduğunu dile getiren Bolacalı, şunları söyledi:
"Bu yerli ırklarımızın et ve süt verimlerine baktığımız zaman biraz düşük. Boer keçisini getirmemizdeki amacımız bölgedeki keçilerin et verimini artırmaktır. Örneğin, kıl keçilerinin canlı ağırlıkları 70-80 kilograma kadar ulaşabilirken, Boer keçilerinin canlı ağırlıkları 130 kilogramın üzerine çıkabiliyor. Bu anlamda et verimini artırmaya yönelik önemli bir hedefimiz bulunuyor."
- Yerli ırkların genleri korunacak
Bolacalı, melezleme çalışmalarında yerli ırkların genlerini korumaya büyük önem verdiklerini ifade etti.
Boer keçisi ile yetiştiricilerin önemli bir kazanç elde edeceğini dile getiren Bolacalı, "Bölge keçilerinde de et verimini artırmak için Boer keçilerini suni tohumlama yöntemiyle hem yaygınlaştırmayı hem de yetiştiricilerin daha kazançlı ve ekonomik anlamda daha fazla gelir elde etmesini amaçlıyoruz. Bu doğrultuda Boer ırkını yöremizde yaygınlaştırmanın önemli olduğunu biliyoruz" diye konuştu.